Европа

Страните от ЕС обмислят по-нисък таван на газа – 264 евро/мВтч

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Страните от Европейския съюз ще разгледат на 13 декември предложение за таван на цените на газа, което е малко по-ниско от това на Еврокомисията, предаде Ройтерс, позовавайки се на документи.

Миналата седмица Комисията предложи таван на цените на газа, който би се задействал, ако цената на газа за предишния месец по TTF надхвърли 275 евро за мегаватчас за две седмици и е с 58 евро по-висока от референтната цена на втечнения природен газ за 10 дни.

 

Затова предлагаме да се определи таван на цената на природния газ, за да се предпазят гражданите и предприятията от екстремни скокове на цените. Механизмът е внимателно разработен, за да бъде ефективен, като същевременно не застрашава сигурността на доставките ни, функционирането на енергийните пазари на ЕС и финансовата стабилност.

Кадри Симсон, комисар по въпросите на енергетиката

Някои държави, включително България, разкритикуваха първоначалното предложение на ЕС. Опасенията са, че таванът никога няма да бъде задействан заради своята висока граница и строги критерии, което няма да успее да предпази европейските икономики от ценови шокове.

На 13 декември страните ще разгледат ревизираното предложение на Чешката република, която е ротационен председател на ЕС. В него се предвижда границата да бъде намалена на 264 евро/МВтч. Освен това ще се изисква цените да останат над това ниво в продължение на пет търговски дни, а не на две седмици, за да се задейства ограничението.

Преработеното предложение ще разшири обхвата на мярката, така че тя да обхваща не само договорите за газ за първия месец, както предложи Комисията, но и договорите с дати на изтичане на срока до четвърт година напред.

Страните обаче все още не са постигнали съгласие дали изобщо да се ограничават цените, докато поне 5 държави настояват за още по-ниска горна граница.

Италия, Полша, Гърция, Белгия и Словения предложиха два варианта – или много по-ниска фиксирана горна граница на цените от 160 евро/МВтч, или "динамична горна граница на цените", която може да се променя в зависимост от съществуващите референтни цени на втечнения природен газ.

Няколко държави, сред които Германия и Нидерландия, обаче предупреждават, че определянето на пределни цени може да затрудни Европа при привличането на така необходимите доставки на газ от световните пазари.