Европа

ЕК предлага таван на цената на газа до 275 евро за мегаватчас

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Еврокомисията предложи в Европейския съюз да не се купува газ на цени над 275 евро за мегаватчас. Мярката ще се използва като последно средство, поясни еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. Действието ѝ ще продължи една година.

 

Цените на природния газ в ЕС спаднаха от август насам благодарение на намаляването на търсенето, задължителното запълване на хранилищата, диверсификацията на доставките и други мерки, предложени от Комисията през последните месеци. Но в нашия инструментариум липсваше начин за предотвратяване и справяне с моментите на прекомерно високи цени.

Кадри Симсон, комисар по въпросите на енергетиката

Предложението предвижда да не се сключват сделки над посочения ценови праг за месеца след датата на сделката. За да бъде задействан механизмът, ще бъде необходимо също цената на газа доставян по тръбопровод, да е надхвърлила с 58 евро стойността на втечнения газ в 10 поредни работни дни в продължение на две седмици. ЕС не може да си позволи да купува газ на всяка цена.

 

Затова предлагаме да се определи таван на цената на природния газ, за да се предпазят гражданите и предприятията от екстремни скокове на цените. Механизмът е внимателно разработен, за да бъде ефективен, като същевременно не застрашава сигурността на доставките ни, функционирането на енергийните пазари на ЕС и финансовата стабилност.

Кадри Симсон, комисар по въпросите на енергетиката

Прибягването до подобна мярка крие опасности, затова се предвижда ЕК да може да прекрати действието на този извънреден механизъм по всяко време, ако прецени за необходимо.

Това не е намеса на пазара, за да се въведат неестествено ниски цени, обясни Симсон. Целта е да се предотвратят прекалено високи цени, които не отговарят на развитието на световния пазар, добави тя.

Комисията очаква предложението да бъде прието, за да влезе в сила от новата 2023 година.

Критиците предупреждават, че това предложение може да се окаже недостатъчно.

 

Таванът на цената на газа трябваше да бъде въведен отдавна.  Трябваше да има ясна горна граница с квота за домакинствата, но също и за бизнеса, за малките и средните предприятия, така че те да имат сигурност да изкарат зимата.

Мартин Ширдеван, евродепутат

Министрите на енергетиката планират да обсъдят предложението този четвъртък.

Очакват се тежки дискусии между тези, които искат по-голяма намеса на пазара, мнозинството, и тези, които са против, включително Германия и Нидерландия.