Европа

Без споразумение в ЕС за таван на цената на руския газ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Журналист

Без решения, но подчертаване на разделенията – така завърши срещата на министрите на енергетиката в Брюксел. В основата продължава да бъде предложението за таван на цените на газа – предложението на ЕК го определя на 275 евро/мегаватчас, като условията за активирането му са толкова строги, че нямаше как да влезе в сила още през август, когато цените на горивата биха всички рекорди. Много страни искат по-нисък праг.

Механизмът има три сериозни проблема: конфигурацията, цената и състоянието. С други думи, ключовите му елементи са проектирани зле. Изглежда, че е предназначен никога да не влезе в сила. Това изглежда като лоша шега от страна на Комисията.

Тереса Рибера, вицепремиер и министър на екологичния преход на Испания

По-малка група държави, водени от Германия и Нидерландия, не искат намеса на пазара и изразяват загриженост относно въздействието на тавана на цената върху доставките на газ в Европа.

Обсъжданото в момента предложение относно механизма за регулиране на пазара е проблематично. Съществува голям риск от накърняване на сигурността на енергийните доставки, както и на стабилността на финансовите пазари. Аз към много критичен към това предложение, но от различна гледна точка от някои мои колеги.

Роб Йетен, министър на климата и енергийната политика на Нидерландия

Спорът за тавана спира други два инструмента срещу високите цени на енергията: общата система за закупуване на газ на европейско ниво и механизмът за солидарност между държавите членки в случай на внезапен недостиг. Мерки, които вече са неофициално договорени, но няма да видят зелена светлина без споразумение за тавана на цената на газа.