Euronews Primetime

ЕП: Средствата от фондовете за Унгария да бъдат замразени

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейската комисия зае твърда позиция срещу правителството на Виктор Орбан, което може да означава 20% съкращаване на средствата от ЕС, предназначени за Унгария през следващите 7 години, на обща стойност 7.5 милиарда евро. Това е така, защото 17-те мерки, предложени от Будапеща за справяне с корупцията в страната, не са изпълнени до договорената дата.

Евродепутатите също одобриха с голямо мнозинство препоръка към Комисията за замразяване на средствата за Унгария.

 

Дадоха много обещания и да, промениха някои закони. Но ние искаме да сме сигурни, че тези промени наистина работят. Искаме да видим изкореняването на корупцията в Унгария. Искаме да видим, че върховенството на закона работи. Разбира се, има някои стъпки в правилната посока от унгарското правителство. Но нашата оценка е, че сме много далеч от пълното изпълнение на тези 17 мерки.

Даниел Фройнд – депутат от Зелени/ЕСА

Блокираното финансиране се отнася както за програмата Next Generation EU, създадена в отговор на пандемията от COVID-19, така и за дела на Унгария в общия бюджет на Съюза.

Системната корупция и неуспехът в гаранциите за опазване на демокрация се оспорват отдавна от Будапеща, но сега Комисията изглежда решена да използва напълно механизма, който свързва изплащането на средства на Общността със зачитането на върховенството на закона.

Унгарското правителство уверява, че страната няма да загуби нито цент от това, което ѝ се полага.

 

За нас е важно да се говори за "спиране", това означава, че тези пари не ни се взимат. Като демонстрираме спазване на поетите ангажименти, бихме могли да получим средствата. Когато представихме нашите мерки, приложихме и пътна карта за прилагането им. Комисията я одобри, те много добре знаят, че за този срок – до 24 ноември, нямаше как да удовлетворим исканията.

Тибор Наврачич – министър по европейските фондове на Унгария

Междувременно Унгария се бори с инфлацията, слабия форинт и огромния бюджетен дефицит: нейната икономика отчаяно се нуждае от европейските пари. Но другите страни-членки ще решат съдбата ѝ.