Европа

ЕС подготвя девети пакет от наказателни мерки срещу Русия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският съюз настоява за въвеждането на девети пакет от санкции срещу Русия в отговор на инвазията ѝ в Украйна. Това каза при посещение във Финландия председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

 

Работим усилено, за да ударим Русия там, където ще я заболи, за да притъпим още повече нейния капацитет да води война срещу Украйна, и мога да обявя днес, че работим с пълна скорост по деветия пакет от санкции.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК

Тя е уверена, че "много скоро ще бъде одобрена глобална горна граница на цените на руския петрол заедно с Г-7 и други големи партньори". "Няма да се успокоим, докато Украйна не надделее над Путин и неговата незаконна и варварска война", каза още Фон дер Лайен.

Междувременно ЕП одобри с голямо мнозинство икономическа помощ от 18 милиарда евро за Украйна. Комисията предлага Киев да получава сумата на равни части, като изплащането на заема ще започне след 10 години. Лихвите по него ще бъдат покрити от държавите членки на Съюза.

Тези средства ще послужат за подпомагане на основни обществени нужди, сред които работата на болници и училища, осигуряване на подслон, възстановяване на поразената от руските удари инфраструктура. Предвижда се заемът да бъде изплащан 35 години, но срещу усвояването му Украйна трябва да проведе редица реформи.