Политика

Атанас Пеканов: Не бездействаме за еврото

От Euronews България Euronews България
Atanas Pekanov BGNES Снимка: БГНЕС

Не смятам, че има нещо, което е скрито, и не смятам, че бездействаме. От решението на парламента досега са извършени стъпки, които са регулирани в националния план за въвеждане на еврото, който е официален документ. Достъпен е на страницата на Министерство на финансите. Той беше приет от предишното редовно правителство. Това заяви заместник министър- председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов от трибуната на Народното събрание по време на блиц контрол.

„На базата на решение на предишното редовно правителство и на мандата даден ни след решението на парламента, ние продължаваме с всички тези стъпки. Някои от тях са добре известни обществени - беше финализирана комуникационната стратегия, която ще обясни всички тези процеси, за които виждам и вие имате някои неразбирания и се радваме, че всички министерства ще комуникират с бизнеса, с малките и средни предприятия и с гражданите какво ще се случва със страната ни, когато страната ни влезе и преди да влезе в Еврозоната“, добави той.

Пеканов обясни, че Министерство на икономиката е започнало допитвания до бизнеса как ще се отрази този процес, и как държавата може да адресира евентуални рискове. „Министерство на финансите е водещата институция по тази тема, тя директно говори с ЕК“, каза още той.