Общество

Красен Станчев, икономист: Няма как да влезем в Еврозоната през 2024 г.

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Бившият финансов министър г-н Василев смята, че ще има проблем с поемането на дълг, с влизането в Еврозоната. Аз не смятам, че това е кой знае какъв проблем, поради простата причина, че влизането в Еврозоната, така или иначе, не може да се случи през 2024 г.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria икономистът Красен Станчев, който е основател на Института за пазарна икономика.

По неговите думи удължаването на действието на държавния бюджет за 2022 г. и през следващата година е добър ход, защото по този начин възпира, което и да е правителство да прави прекомерни прекомерни харчове.

Според икономиста не е реалистично да се очаква, че „Лукойл Нефтохим“ ще започне да плаща стотици милиони левове данъци у нас.

Станчев прогнозира период на продължаваща двуцифрена инфлация.

Инфлацията ще остане двуцифрена за дълъг период, поради много причини. Има флуктоация на пазара, което се вижда по цените на природния газ, които от време на време ще намаляват натиска на цените на енергийните ресурси“, посочи той и доъплни, че има има проблеми с предвиждането на всички доставки.

В общи линии на мен ми се струва, че страните от ЕС се стремят да избегнат не само инфлацията, но и зависимостта от други подобни доставчици, каквито са Русия, Китай и т.н.“, коментира още икономистът.

Целия разговор вижте във видеото.