Добро Утро, Европа

Журналистът Бюлент Кенеш с разказ за бягството си от Турция

От Ани Балджиян Ани Балджиян Журналист

Той е публицист с над 25-годишен стаж, доктор по близкоизточни проучвания и основател на опозиционния турски вестник Today’s Zaman. От 6 години живее и работи в Швеция, защото след ареста му през 2015 заради критики по отношение на режима на Ердоган, за него животът в Истанбул вече е риск.

Това е Бюлент Кенеш, когото турският президент вече посочи като разменна монета срещу членството на Швеция в НАТО.

Ще се превърне ли Бюнет Кенеш в мишена и залог на политическите интереси – отговорите търсим от самия него:

Бягате от режима на Ердоган в Швеция през 2016г. С какво се занимавате там, какъв е животът Ви?

Знаете, че по професия съм журналист, както и академик. Изнасям лекции в някои университети в Турция, но преди всичко съм журналист. Работил съм в различни медии, като например в Заман и Дуан. Бил съм и главен редактор на английски ежедневник.

Страхувате ли се, че ще ви екстрадират в Турция?

В момента живея в Швеция. Тук върховенството на правото се спазва. Подобни въпроси като депортации се решават от съдия, а не от политически власти. Имам доверие в съдебната система на страната, във върховенството на закона тук. Така че не, нямам причина да се страхувам, че ще бъда депортиран.

Защо според Вас президентът Ердоган поиска вас в замяна на подкрепата за влизане на Швеция и Финландия в НАТО?

Това е доста несъразмерна обмяна. Смятам за много глупаво точно това искане да бъде сложено на масата в замяна на членство в НАТО. Вижте, винаги съм се опитвал да бъда журналист, който се бори за защита на човешките права и свободата на репресираните хора и групи в Турция. Когато сте журналист в автократична държава, е напълно естествено да представлявате проблем за режима в нея.

Но защо точно Вас?

Защото бях главен редактор на английски ежедневник. Той беше един от най-достоверните източници на информация за хората, които имаха желание да следят случващото се в Турция. До 2011г. пишех за усилията на правителството на Ердоган да демократизира страната и да я реформира. Пишех още за безпроблемните съседски политики, които предприемаше Ердоган. В онзи момент мирът между страните съседки беше все още установен. След 2011г. обаче Ердоган промени начина си на мислене и започна да налага един по-ислямизиран дневен ред, по-радикализиран. Сметна за огромна възможност 50те процента, които спечели на изборите през 2012г.

Тогава започна да възприема себе си като сериозен, важен лидер не само в Турция, но и във всички мюсюлмански страни. Освен това знаете, че Ердоган е намесен и в много корупционни скандали, скандали за подкупи и пране на пари, заедно с членове на семейството и кабинета си. Като журналист трябваше да говоря за тези събития. Разбрах още, че Ердоган е подкрепял някои джихадистки организации и ислямски групи за терор в Сирия, Египет, Либия и в други части от света. Нямаше начин да мълча за тези негови връзки с джихадистки организации. Той направи Турция нещо като магистрала за международния джихад. И така, пишех за всички тези проблеми във вестника си. Тогава ме и обвиниха, че съм предал каузата, която аз никога не съм отстоявал или защитавал. Аз бях предан единствено на моите демократични принципи...

И на журналистическите принципи, също.

Да, да..

Какво решение мислите, че ще вземе Швеция – да не Ви екстрадират или членството на страната в НАТО?

Както казах преди малко, няма знак на равенсто между присъединяване на една страна в НАТО и мен. Това е огромна несъразмерност. Членството на страната в НАТО е много важен въпрос. Знаете, че Швеция е заемала неутрална позиция цели 200 години. Тоест, вече говорим и за политическа промяна. Ердоган използва именно този съществен въпрос за шведите, изнудвайки ги, а целта му е да продължи да преследва и заплашва мен.

Възможна ли е днес независимата журналистика в Турция?

За съжаление не мога да кажа, че има и три медии в Турция, които са независими. Според доклада от миналата година на Международния медиен институт, 95 процента от медиите в страната се контролират директно от режима на Ердоган. А останалите 5 процента са под индиректния контрол на Ердоган, чрез различни вратички и механизми. Има няколко журналисти, които са независими и свободни, но само това.

Другата година е много важна за Ердоган, заради президенстките избори тогава. Какво мислите, че ще се случи?

За съжаление не съм оптимист за бъдещето на страната. Не мисля, че на предстоящите избори Ердоган ще се откаже от властта, която притежава. Няма интерес да проведе демократични и честни избори в страната. Ще направи всичко възможно да остане на власт и няма да се поколебае да използва и различни методи, за да постигне целта си- като например тероризирането на хора, репресия, заглушаване на социалните мрежи.. Той вече прави подобни неща.. Пак казвам, ще направи всичко възможно да задържи властта.

Каква е ролята му в конфликта между Русия и Украйна? Виждаме го доста активен.

Няма големи разлики между режима на Ердоган и този на Путин. Може би единствената е, че Ердоган няма такава власт, каквато притежава руският президент. За съжаление демократичните държави по целия свят ще се изправят тепърва пред много предизвикателства, поставени от Ердоган и Путин. Ердоган играе ролята на троянски кон в западните страни, и по-точно в НАТО, докато позволява руско влияние. Всъщност каквото и да каже или направи Ердоган в полза на запада, „играе“ на страната на режима на Путин. След като Путин започна войната в Украйна, Ердоган не предприе нито една от международните санкции срещу Русия. Ролята му е на агент на руския режим.

Вижте разговора във видеото.