Политика

Финансов експерт: Очакваме 2-3% ръст на лихвите по ипотеките

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Повишението на основния лихвен процент е част от една тенденция. Дълго време лихвите стояха на нулеви нива, но вече в Щатите и Европа от няколко месеца се наблюдава една тенденция на повишаване. Очакваме това да засегне и България и да не бъде последното повишение.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria финансовият експерт Йордан Генов.

Дали това ще засегне основните кредитополучатели, зависи от това коя е нашата обслужваща банка, от която сме взели кредита. Всяка банка има методология, по която определя лихвите по кредитите.

Специално за ипотечните кредити, повечето банки са определили референтния лихвен процент, този от който започва изграждането на лихвата, да бъде не основният лихвен процент на БНБ, а лихвите по депозитите, които банките отдават. Така че това не означава автоматично, че лихвите по ипотечните кредити ще отидат нагоре. Но все пак и такава тенденция се очаква.

 

Тук моят съвет е всеки да провери в договора си за кредит дали неговият лихвен процент се формира на база основен лихвен процент, което означава дали автоматично ще му се повиши вноската или вноската е базирана на статистиката на БНБ за лихви по депозитите, по-скоро няма да се случи сега, а след нова година.

На Запад лихвите вече са на едни доста по-високи нива, отколкото са в България. В Щатите, например, лихвите по ипотеките са над 7%, във Великобритания са над 6%, в държавите, извън Еврозоната като Унгария и Румъния съща са доста високи – в Унгария са около 10-12%, в Румъния – 7%. Еврозоната е с по-ниски лихви, а ние заради валутния борд сме тясно свързани с нея, но все пак и там се случва това нещо. Ако следим тенденциите на пазарите, на които това вече се случва, може да очакваме, че ще гоним нива от поне 2-3% увеличение на лихвите в средносрочен план.

Вижте цялото интервю във видеото.