Европа

ЕС може да отмени визовия режим за Косово през 2024 г.

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

От януари 2024 г. гражданите на Косово вероятно ще могат да пътуват без визи в Шенгенското пространство. Европейските посланици дадоха мандат на Съвета на ЕС за регламент, който може да позволи притежателите на косовски паспорти да влизат в държавите от блока при по-лек режим. 

Някои хора обаче казват, че са чували подобни обещания и преди.

„Миналия път нищо не се случи, въпреки че обещаваха. Мисля, че сега ще е същото“, казва гражданка на Косово.

Анализатори смятат крайния срок през 2024 г. за предупреждение от ЕС, че дотогава трябва да бъде овладяно напрежението със Сърбия.

Визовият въпрос е политически. Няма общо със стандарти или технически критерии. Така че, прогресът или регресът в диалог може да има ефект в следващата фаза на визовата либерализация.

Газмир Рачи, анализатор

Премиерът на Косово обаче подкрепя решението. Според него то доказва, че страната подобрява имиджа си.

Това е признание за нашия ангажимент към върховенството на закона, борбата срещу корупцията, засилването на граничния контрол и справянето с имиграцията. Техническите критерии са изпълнени отдавна, за което сме благодарни на нашата администрация. Пречка беше и негативният имидж на страната заради корупцията, културата на безнаказаност и масовата миграция към страните от Шенген.

Албин Курти, министър-председател на Косово

Сред страните от Западните Балкани към момента само от гражданите на Косово се изисква да кандидастват за пътуване, обучение или получаване на медицински грижи в страните от Европейския съюз и Шенгенското пространство.