Европа

Има сделка между Косово и Сърбия за спора с автомобилните номера

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Косово и Сърбия са се договорили за прекратяване на продължилия близо 2 години спор за регистрационните номера. Това съобщи върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел.

"Имаме сделка", заяви той в Twitter, след като двамата главни преговарящи на Белград и Прищина се срещнаха в Брюксел в сряда. По думите на Борел Сърбия няма да издава регистрационни табели с наименованията на градовете в Косово, а Косово на свой ред спира действията по пререгистрацията на автомобили на етническите сърби. Борел уточни, че предстоят още разговори за нормализиране на отношенията между двете страни.

По-рано през седмицата премиерът на Косово и президентът на Сърбия не успяха да постигнат съгласие по предложен от Европейския съюз план за справяне със ситуацията. Западът предупреди, че спорът може да разпали етническо насилие.

След разговорите Борел призова Прищина да спре мярката по замяна на сръбските автомобилни номера с косовски. Нейното въвеждане беше отлагано многократно след обявяването на независимостта на Косово.