Политика

Ангел Найденов: Договорът за новата партида F-16 е добър

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Договорът е добър, има добри условия за доставка на самолетите. Запазени са не просто ценовите нива, те са включително и по-ниски, с оглед на което ние получаваме значително повече наземно оборудване, оборудване за самите самолети, въоръжение, боеприпаси и повече пилоти, които биха били обучавани с оглед на този втори договор.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ бившият министър на отбраната Ангел Найденов във връзка с договора за новата партида от 8 бойни самолета F-16.

По неговите думи условията в договора са добри и българският национален интерес е ефективно защитен.

Вторият договор беше не само необходим с оглед на формирането на една пълна ескадрила от новите самолети F-16 Block 70. Той беше неотложен с оглед на ефективното действие на първия договор, защото първата партида, съобразно запазването на някаква поносима цена, беше договорена без въоръжение и боеприпаси в пълния размер, който е необходим.

Найденов посочи, че за забавянето при доставката на първата партида F-16 сме получили компенсация в размер на 24 млн. долара, договорена в рамките на предишното правителство и потвърдена от служебния кабинет.

Според бившия министър на отбраната основният проблем ще настъпи в периода между приземяването на сегашните МиГ-29, което се очаква да се случи най-късно до края на следващата година, и доставката на първите F-16.

По-добре е да имаме самолети F-16 като транзитна платформа, което да бъде стъпката към новите F-16, но пак казвам, трябва да се стъпи на преценката на военнотехническата експертиза.

Според бившия военен министър България има какво да предостави на Украйна като военна помощ.

Да, имаме какво да дадем от онова, което Украйна е включила като свое очакване в списък, който отдавна е известен. Имаме какво да дадем и по отношение на самолети, и по отношение на ПВО системи, артилерия, боеприпаси и т.н.

Найденов обаче не е привърженик на опцията за предоставяне на тежко въоръжение от типа на ПВО системи, поради това, че ние трябва да решим и своя проблем, свързан с нашата защита и национална сигурност, без да увеличаваме дефицита на нашите отбранителни способности.

Ето този отговор трябва да бъде даден след проведени разговори с нашите партньори и съюзници – могат ли да ни предоставят заместващата военна техника и то такава, която да компенсира отбранителните способности, от които ние бихме се лишили. Този отговор все още го няма.

Относно срещата във вторник на бивши и настоящи членове на БСП, на която Найденов също е присъствал, той коментира, че сред участвалите доминирало разбирането за необходимостта от взаимодействие в лявото политическо пространство.

„Това е процес, който се развива независимо от процесите вътре в БСП. Тя отдавна няма монопол върху лявото политическо пространство“, посочи Найденов.

Според него изборните резултати на БСП са продукт преди всичко на нейното ръководство.

Целия разговор вижте във видеото.