Спорт

Реал (Мадрид) - Ливърпул 1:0: Рекордна 14-а купа във витрината на кралския клуб

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 29 102158

Реал (Мадрид) е новият крал в Шампионската лига, след като победи Ливърпул с 1:0 във финалния мач в турнира. Испанският тим ликува с рекордната си 14-а купа в най-престижната европейска надпревара. Срещата се игра на "Стад дьо Франс" в Париж, който прие финала след отнемането му от Санкт Петербург.

 

В герой за мадридчани се превърна Винисиус Жуниор, който отбеляза единственото попадение в 59-ата минута. Това се оказа и единственият точен удар за Реал в мача.

Началото на срещата се забави с повече от 30 минути заради проблеми по сигурността и достъпа на фенове на Ливърпул.

С 14-ата си купа в Шампионската лига Реал затвърждава господството си в турнира. Белите печелят надпреварата за седми път от 2000 г. насам. Също така Реал остава непобеден във финал при последните си осем участия, като губи само три от общо 17-те си мача за купата.

Треньорът на Реал Карло Анчелоти става първият в историята, който печели Шампионската лига четири пъти. Той го постига за втори път с испанския тим след 2014 г., когато му донесе десетата европейска купа. Италианецът има и две купи с Милан.

В хода на двубоя Ливърпул игра по-добре, беше по-агресивният тим на терена, но не успя да реализира положенията, които му се откриха. Изключителна роля за успеха на Реал изигра вратарят Тибо Куртоа, който завърши с девет спасявания.