Спорт

Ливърпул срещу Реал Мадрид в битка за вечността

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Real Liverpool
Точно четиридесет и една години след първата си финална битка в Париж, Ливърпул и Реал Мадрид се събират отново във френската столица за трофея на Шампионската лига.
Епичният сблъсък на „Стад Дьо Франс“ ще определи шампиона в най-силния европейски клубен турнир за 2021/22 година.

Двубоят също така ще бъде повторение на финала от 2018 година в Киев, когато мърсисайдци отстъпиха злощастно с 1:3. Сега те обаче ще имат шанс да си отмъстят за загубения тогава трофей. Сред играчите, които със сигурност ще имат сантименти към тази среща, е Мохамед Салах, който във въпросния финал се контузи и напусна преждевременно.

Двата отбора са едни от най-титулуваните в турнира. Реал Мадрид е с 13 титли и единственият отбор, който е печелил турнира в последователни издания - цели три пъти 2016, 2017 и 2018 (откакто Купата на Европейски Шампиони (КЕШ) е под името "Шампионска Лига".

 

Ливърпул има шест трофея и е с шанс да изпревари Байерн Мюнхен и да изравни Милан във вечната ранглиста (със седем победи в турнира).

Отборът от Мърсисайд е печелил турнира една година по-скоро от Реал Мадрид - през 2019, когато победи Тотнъм с 2:0.

Ливърпул достигна до финала след като победи Интер, Бенфика и Виляреал, а Реал Мадрид - след драматични сблъсъци с Пари Сен Жермен, Челси и Манчестър Сити.

Дългоочакваният двубой е тази събота (28 май) от 22:00 часа българско време.