Европа

Пристанището в Мариупол прие първи товарен кораб

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 29 095737

За първи път след като Русия установи пълен контрол над Мариупол в пристанището на украинския града акостира товарен кораб. Това съобщи представител на пристанищната администрацияНа руския кораб ще бъдат натоварени 2700 тона метал и в понеделник той ще отплава за град Ростов на Дон.

 

Пристанището в превзетия град Мариупол възобнови дейността си отново, след като руските сили съобщиха, че са приключили с разчистването на мините от акваторията край града. Първият кораб, пътуващ за южния руски град Ростов на Дон, влезе в морското пристанище на Азовско море, в ранните часове на събота.

 

Корабите от военноморската база Новоросийск на Черноморския флот осигуриха безопасното преминаване на търговски кораб до пристанището на Мариупол. Започнало е товаренето, на придобитото по-рано от собственика имущество. Днешното събитие беше предшествано от редица събития. Най-важното е, че беше необходимо да се осигури безопасността на акваторията на пристанището, затова бяха разчистени мини и са отстранени потопените от Украйна кораби.

Вадим Астафиев, говорител на руското министерство на отбраната

Корабът ще натовари 2 700 тона метал, обясни представител на пристанищната администрация. По думите му плавателния съд ще завърши товаренето в неделя и ще отпътува за Ростов на Дон в понеделник.

Украинската страна реагира, като омбудсманът на страната нарече случващото се "грабеж от страна на Русия". 

Междувременно украинските военноморски сили заявиха, че руските кораби продължават да блокират гражданското корабоплаване във водите на Черно и Азовско море по южното крайбрежие на Украйна, "превръщайки ги в зона на военни действия".

Пресслужбата на украинските военноморски сили съобщи в публикация във Facebook, че два руски ракетоносителя, способни да носят до 16 ракети, са готови за действие край украинското черноморско крайбрежие.

Те заклеймиха също твърденията на Москва, че открива безопасни канали за корабоплаване в Черно море, като "цинични" и "манипулативни", защото за безопасни могат да се смятат само онези маршрути за корабоплаване, които са установени чрез многостранни договори, уточниха от службата.

Русия наложи пълния контрол над Мариупол миналата седмица, когато над 2400 украински бойци се предадоха в обсадения завод "Азовстал" на Азовско море.

Превземането на ключовия пристанищен град от руските части, осигури на Москва пълен контрол над крайбрежието на Азовско море. Нещо повече - така създаде и сухопътен мост, свързващ континентална Русия с Крим, който тя анексира от Украйна през 2014 г.