Европа

Украйна брани отчаяно Донбас от засилената руска офанзива в 94-тия ден от войната

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 28 140818

Тежки боеве се водят в източна украйна в опит да бъдат завладени ключови градове в Донбас. Северодонецк е един от последните райони на Луганска област, които все още се контролират от украинската армия. Президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че ситуацията в Луганска и Донецка област е трудна, заради продължаващите руски ракетни и въздушни удари.

 

В 94-тия ден от войната в Украйна продължават ожесточените битки за източните региони. Украинските сили се стремят да направят всичко, за да защитят Донбас, където засилващата се руска офанзива кара Киев да обмисли стратегическо отстъпление от някои ключови райони, за да избегнат обкръжаването им. Русия води тотална война за източните райони Донецк и Луганск, които съставляват Донбас, индустриалният регион на страната - където Москва извършва "геноцид", заяви в традиционното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски.

 

Ние защитаваме земята си по начина, по който позволяват сегашните ни отбранителни ресурси. Правим всичко, за да ги увеличим. Руснаците са концентрирали максимален брой артилерия и резерви в Донбас. Има ракетни удари и самолетни атаки - всичко. Ситуацията в Донбас е изключително трудна.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Проруските сепаратисти заявиха, че са превзели град Лиман между Северодонецк и Краматорск. Руските сили се приближават и към Лисичанск в Луганска област. "Ако окупаторите си мислят, че Лиман или Северодонецк ще бъдат техни, те грешат", заяви украинският президент и добави, че Донбас ще бъде украински.

Украинският град Северодонецк е почти напълно обкръжен от руски военни. Две трети от града в Луганска област вече са обсадени, но засега войски на украинското правителство продължават да оказват яростна съпротива. Около 90% от сградите в града са получили щети и 60% ще трябва да бъдат напълно реконструирани. Ситуацията е "много тежка" с непрестанните бомбардировки.Цялата Херсонска област в Украйна е затворена, блокирани са границите ѝ със съседните области, които са под контрола на властите в Киев.

Подкрепеният от Кремъл лидер на руската южна провинция Чечения Рамзан Кадиров пусна видео, в което предупреждава, че Полша може да последва Украйна.

 

Украйна е приключена сделка. Интересува ме Полша. Какво се опитва да направи Полша? Ако бъде дадена заповед след Украйна, ще ви покажем какво представлявате за шест секунди. По-добре си вземете оръжията и наемниците обратно и поискайте официално прошка от нашия посланик.

Рамзан Кадиров, чеченски лидер

Полша, която граничи с Украйна, изпраща оръжия и друга помощ за Украйна от началото на руската инвазия и е приела милиони украински бежанци.

В стремежа си да засили международния натиск върху Русия Зеленски ще разговаря с лидерите на ЕС на извънредна среща на върха в понеделник, когато те ще се опитат да се споразумеят за ембарго върху руския петрол, което се бави от Унгария, чийто премиер Виктор Орбан има близки отношения с руския президент Владимир Путин.