Общество

Плюсове и минуси на работата след пенсиониране

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Едва около 10% от новоназначените учители в страната остават трайно в образователната система. Повече от половината напускат още след първата си година в училище, а след втората и третата година професията си сменят средно 60% от педагозите. Най-многобройна е групата на пенсиониращите се педагози. Има и такива, които продължават работа и след това, макар и само за заместване на болен колега или заради любовта си към професията.

Това е госпожа Димитричка Чорбаджийска, която вече е пенсионер, но продължава работа и се справя отлично. Откриваме я да замества свой колега в болничен на обичайното място - в класната стая. Тя работи 32 години в това училище в Бургас, а повече от 36 години е изцяло отдадена на професията. Опитният преподавател споделя, че учебната система се е променила и има забележки и към учебният материал.

Госпожа Чорбаджийска отчита нараснал интерес от страна на млади учители. И вижда в тази тенденция, както положителни моменти, така и недостатъци.

Госпожа Чорбаджийска знае, че по-голямата част от младите педагози са с модерно мислене, иновативни, предприемчиви и с фантазия важна за общуването с децата. Но и често неопитни и изплашени от сблъсъка с десетки погледи в очакване на знания.

Да си учител не е просто професия, а призвание, убедена е Чорбаджийска. А част от важните неща за един учител са не само да преподава уроци, но и да бъде психолог в работата си. И най-важното - да има търпение.

За Чорбаджийска вниманието на учениците е най-ценното нещо в един учебен час и бърза да продължи работата в която е отдадена.

Вижте повече във видеото.