Euronews Primetime

Христина Христова: Големи промени в пенсионната система е редно да се обсъждат с бюджета

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Изненадващото е, че вече не е събитие едно предложение за промени в пенсионно-осигурителната система – най-голямата социално-финансова система на държавата. Не само защото сме свикнали, защото така е записано в Закона за публичните финанси, такива големи социални мерки и социални промени се предлагат и се обсъждат по време на бюджетната процедура. В момента нямаме такава. Така бившият министър Христина Христова коментира за Euronews Bulgaria липсата на съгласие в Тристранния съвет относно заплатите и пенсиите.

„Голям е дебатът за минималната работна заплата. Не се постига консенсус и в двустранния диалог между синдикати и работодатели“, отбеляза тя.

„Директивата на ЕС, която дава приоритет на колективното трудово договаряне, съдържа вътрешно противоречие, защото казва да бъде 50% от средната работна заплата за страната. Но статистиката ни дава брутните средни работни заплати, докато МРЗ, която се приема с постановление на Министерския съвет, е всъщност основната. И това са не толкова сравними величини“, посочи още Христова..

 

Цялото интервю вижте във видеото.