Общество

90% от учителите се отказват след третата година

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Нашите програми инвестират в хората в образователната система и вече виждаме много добри резултати. Ако искаме всяко дете да развива уменията на 21 век, изключително важно е учителите и директорите, които работят също да притежават тези умения.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Траян Траянов от фондация „Заедно в час“.

Според последни данни, един от пет студенти, които завършват, са с педагогическа специалност. Тя е доста търсена вече, не е резервен вариант. Съответно дори училищата в най-отдалечените места не страдат от липса на кандидати.

 

Проблемът е, че само 3 години след като влязат в системата, над 90% от тези учители изпадат от професията и се преквалифицират или работят в друга сфера.

Проблемите са няколко. Ние смятахме като общество, че е достатъчно само да повишим възнагражденията. За никой мотивиран професионалист възнаграждението не е водещото. То е важно, но не е водещо. Младите учители имат нужда от по-добра практическа подготовка. В училище изпадат в казуси, за които силно теоретичната им подготовка в университета, не ги е подготвила. Имат нужда от наставничество и менторство.
Проблемът е разрешим. Трябва да се промени обучението, което да е силно практически насочено. Много важен момент е как се управляват училищата и как се ръководят училищните екипи.
Според последното изследване от 2018 г. 48% от учениците страдат от функционална неграмотност. Това означава, че практически ти знаеш азбуката и можеш да прочетеш някакъв текст, но не можеш да намериш връзките и да извадиш смисъла от този текст и не можеш да отговориш на въпроси, свързани с този текст. Тоест ти не го осмисляш.
Подготвените учители нямат никакъв проблем да задържат вниманието на учениците. Ние трябва да намерим начин, така че всеки учител да има тази мотивация и подготовка, каза още Траянов.
Вижте цялото интервю във видеото.