Свят

Илон Мъск поведе битка на нов фронт - срещу Apple

От Euronews България Euronews България
Ilon Musk В първия си работен ден Илон Мъск символично занесе в Twitter порцеланова мивка. Кадър: Twitter/Ilon Musk

Обвинения и заплахи прехвърчат между Илон Мъск и Apple. Новият собственик на Twitter обвини технологичния гигант, че заплашва да свали социалната мрежа от своя магазин за приложения.

Това Мъск направи в серия от туитове. Един от тях разгласява още, че производителят на iPhone е спрял да рекламира в Twitter. В това милиардерът вижда опит за натиск от страна на Apple заради новата му политика за модериране на съдържанието, съобщава Ройтерс.

Обвиненията на Мъск не са потвърдени официално от Apple, но те не биха били нещо необичайно, тъй като компанията и преди това е премахвала приложения като Gab и Parler в унисон със своите правила.

„Apple почти спря рекламата си в Twitter. Нима те мразят свободата на словото в Америка?“, гласи един от туитовете на Илон Мъск. В друг той тагва изпълнителния директор на Apple Тим Кук с въпрос „Какво се случва тук?“

Musk Apple Един от десетките туитове на Мъск, в който той съобщава за спряната реклама и пита Apple мразят ли свободата на словото в Америка.

Преди 10 дни друг от шефовете в Apple – Фил Шилер – закри без обяснения своя акаунт в Twitter.

Apple е похарчила над 130 600 долара за реклами в Twitter между 10 и 16 ноември. Сумата е значително по-голяма в седмицата преди Мъск окончателно да придобие социалната мрежа – 220 800 долара. А през първото тримесечие на 2022 г. Apple е бил най-голямият рекламодател в Twitter и е похарчил 48 млн. долара за реклама там, твърди Washington Post, като се позовава на вътрешен документ на Twitter.

Илон Мъск протестира и срещу налагана от Apple такса в размер на 30% за продуктите, които технологичният гигант продава през своя магазин AppStore.

Apple не би била първата компания, оттеглила рекламата си от Twitter, след като социалната мрежа бе придобита от Илон Мъск срещу 44 млрд. долара. Това вече направиха и други фирми, а самият Мъск призна за „огромен спад в приходите“.

Продажбите на реклами съставляват около 90% от приходите на Twitter.