Ела в...

"Ела в" Джакарта - част 1

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Великолепната Индонезия предлага огромна палитра от екзотични места, където да се насладите на прекрасни моменти - дори такива, в които да се чудите сън ли са или реалност.

 

Индонезия е страна с изключително богата култура, с голямо етническо и религиозно многообразие. И поради тази причина е интересна за всеки посетител, всеки турист. Има много райони, всеки от които е абсолютно различен. Индонезия е член на Г-20 – групата на 20-те най-развити икономики в света. Българите в Индонезия не са много, дори и в Джакарта. Има българи в различни райони на страната, но не са много…Броят е около 130 души, ангажирани в бизнес дейности – информационните технологии, сектора на туризма и други.

Петър Андонов, посланик на България в Индонезия

Историята на столицата Джакарта е изпълнена с много политически въпроси и борби за власт. Започвайки от района, получил прякора „Сунда Келапа“ и известен с пристанищния си център.

Хиндуистите потърсили чужда помощ за да защитят района, тъй като бил много апетитен, много оживен, със стратегическа локация, където много хора идвали да търгуват. Паджаджаранското кралство научило, че един от султаните в централна Ява иска да ги атакува. Те не са искали ислямско влияние да се установява в града, тъй като са хиндуисти, затова извикали португалците. Те пристигнали, но не да колонизират района, а да се бият на тяхна страна. Това се случило през 15-ти век. Паджаджаранците и португалците се договорили в писмен вид на един огромен камък „Патрау“. Така паджаджаранците са получили защита, а в замяна португалците се сдобили с голямо парче земя с индийско орехче. По онова време това била най-търгуваната стока, разказва Индра, туристически гид в Джакарта.

Но по същото време флотът на султана на Демак от централен Ява настъпва към северната част на Сунда Келапа и планира да атакува града, тъй като иска да разкара португалците. И успява в това им начинание след 2 години, след което сменя името на града с ислямско.

Името на града идва от Санскрит – Джаякарта, което означава град на победата, или победоносно дело. Но когато принц Фатахилах превзема града се опитва да се договори с нидерландската източно-индийска компания давайки им право да навлязат в града. Te купуват земя, на която построяват крепост, а след това поставят и оръдия. След това нидерландците атакуват принц Фатахилах, а той избягва с войската си, оставяйки града под тяхно владение.  Ян Питърсон Кун, който представлява нидерландската компания иска да прекръсти града. Първоначално иска да го нарече Ню Хоорн, тъй като е роден в Хоорн Нидерландия. Но правителството в Амстердам не се съгласява с искането му. И вместо това, решават да отдадат чест на техните предци, наричайки града Батавия през 1602, допълва Индра.

Името на града остава такова до 1942 година, когато през Втората световна война японците идват тук и премахват всички нидерландски наименования, тъй като не харесват нидерландците. И така връщат предишното име на града – Джакарта. Но японците явно не са дочули и разбрали точното наименование на града. И вместо Джаякарта, го кръщават Джакарта. Такова е и днес, Джакарта. Въпреки че е грешно, е по-добро!

По аналогия на Ню Йорк, наричан Голямата ябълка и Джакарта има своето прозвище, а то е големият дуриан.

Трафикът тук наричат мармалад и не случайно! Наистина той е убийствен и ти трябват часове, за да стигнеш, накъдето си тръгнал.

През 2003г. излиза доклад, че ако в Джакарта няма масов транспорт до 15 години, градът ще бъде блокиран. Няма да можеш да излезеш от дома си, защото трафикът ще е навсякъде. Правителството решава да вземе пример от масовия бърз транспорт в Богота, Колумбия. Там имат автобуси, които се движат по специална бус лента, Транс Милениум. И адаптират модела тук.

Индра, туристически гид

Автобусният транспорт се е развил изключително силно и това допринася за облекчаване на трафика в града. Има транс Джакарта – големи автобуси, за които са отделени отделни алеи. А също така и няколко линии на метрото са построени и са в действие и ще допринесат за намаляване на трафика и по-чистия въздух!, обяснява посланикът ни в Джакарта.