Добро Утро, Европа

Португалия и Бразилия се класираха за елиминациите в Катар

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
POR (1) Снимка: FIFA World Cup

С два гола на Бруно Фернандеш Португалия победи Уругвай с 2:0 и стана третият участник в елиминациите на световното първенство по футбол след Франция и Бразилия.

С втората си поредна победа португалците се класират на осминафиналите. Развръзката в група Н за втората позиция остава отворена, тъй като Гана има 3 т., а Южна Корея и Уругвай са с по една. На 2 декември уругвайците се срещат с Гана, а Португалия играе с Южна Корея.

В по-ранната среща Бразилия се класира за 1/8-финалите след като надигра Швейцария с 1:0, като единственият гол вкара Каземиро в 83-ата минута.

С две поредни победи Бразилия има 6 точки, а швейцарците са с три. Останалите два отбора в групата Камерун и Сърбия имат по една точка.  В последния си мач на 2 декември, който е с Камерун, бразилците се нуждаят от точка, за да си гарантират първата позиция. Тя ще им осигури среща в осминафиналите с втория от група Н, в която са Португалия, Гана, Уругвай и Южна Корея.

 

Ювентус: Целият борд на директорите на „Старата госпожа“ подаде оставка

Целият борд на директорите на Ювентус подаде оставка, включително президентът Андреа Аниели и вицепрезидентът Павел Недвед, се казва в изявление на италианския клуб от Серия А.

Бордът на директорите се оттегли масово, "след като взе предвид централната роля и значението на висящите правни и счетоводни въпроси", се казва в препратка към продължаващото полицейско разследване.

От миналата година прокурорите в Торино проучват твърденията за фалшиво счетоводство и нередности при трансфери и заеми на играчи.  Отиващият си управителен съвет "счете, че (е) в най-добър обществен интерес да препоръча на Ювентус да се снабди с нов управителен съвет, който да се заеме с тези въпроси", се казва в изявлението.

От изпълнителния директор Маурицио Аривабене беше поискано да остане на поста си за преходен период, докато бъде съставен нов борд на торинските гиганти, съобщиха от клуба.

Следващото събрание на акционерите ще се проведе на 27 декември, се казва в съобщението.
Юве е проверяван заради 282 млн. евро (319 млн. долара) капиталови печалби - положителната разлика между стойността на покупките и продажбите без амортизацията и обезценяването - от поредица трансфери на играчи, осчетоводени във финансовите му резултати за 2019, 2020 и 2021 г.

Прокурорите в Торино разследват възможността Юве, който е листван на италианската фондова борса, да е представил фалшива счетоводна информация на инвеститорите и да е изготвил фактури за несъществуващи сделки през този период.

Множество трансфери, в които участват Юве и други клубове, също са обект на паралелно разследване, което беше започнато от Италианската футболна федерация  през октомври.

Откритото от прокурорите ще бъде предадено на футболната федерация, която има правомощия да санкционира клубовете с различни наказания - от глоби до изхвърляне от лигата.  Клубът ще "продължи да си сътрудничи с надзорните и секторните органи", се казва в съобщението.

 

Формула 1: Спортният директор Рос Браун подаде оставка

Спортният директор на световния шампионат на Формула 1, англичанинът Рос Браун, подаде оставка от поста си. Това беше обявено от пресслужбата на организацията.

"Сега е подходящият момент да се оттегля. Свършихме по-голямата част от работата и сега сме в период на консолидация. През 2026 г. ще има нов автомобил, но дотогава остават още четири години, така че е по-добре следващата група хора да поеме тази част от работата. Смятам, че напускам Формула 1 в чудесен момент", каза Браун.

Браун е на 68 години и е спортен директор на Формула 1 от 2017 г. Специалистът е преминал през отборите на Williams, Benetton (където Михаел Шумахер печели първите си две титли), Honda, Braun и Mercedes. От 1997 г. Браун се присъединява към Ferrari, където отборът печели шест Купи на конструкторите (1999-2004 г.), а Михаел Шумахер - още пет (2000-2004 г.).