Спорт

Слънчеви панели и събиране на дъждовна вода сред идеите на ЦСКА-София за стадион „Българска армия“

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант

Слънчеви панели на покрива ще осигуряват 20% от необходимата енергия за захранването на целия стадион - това обявиха от ЦСКА-София във втората част от рубриката "Знаете ли, че...", с която представят идеите си за бъдещия стадион "Българска армия".

След като преди седмица от клуба заявиха че 45% от площите около стадиона ще бъдат върнати на Борисовата градина, сега насочват вниманието към въпросите за околната среда. "Опазването ѝ е сред ключовите ни приоритети в идейния план", пишат червените.

"Отоплението и охлаждането на стадиона ще бъдат осигурени, като комбинираме т.нар. термопомпи "въздух-вода" с допълнителни електрически устройства, захранвани от соларни панели", посочват от ЦСКА-София. Водоснабдяването ще бъде осигурено чрез съвременна технология за събиране на дъждовна вода.

Стремежът на червените е същинската работа изграждането на нов стадион да започне през пролетта или лятото на 2023 г. Министерството на спорта вече обяви, че ще се работи за създаване на съвместно дружество. Държавата ще участва с терена, а ЦСКА-София - с финансовата инвестиция.

Още спортни новини вижте във видеото: