Спорт

Лудогорец и ЦСКА донесоха 4 милиона лева на българския футбол

От Диан Станчев Диан Станчев Редактор
Ludogorets BGNES Снимка: БГНЕС

Футболните клубове в България ще получат солидни средства от участията на Лудогорец и ЦСКА в груповите фази на Лига Европа и Лигата на конференциите през миналия сезон.

УЕФА ще изплати 2 016 000 евро от фонда за солидарност, които трябва да бъдат разпределени между клубовете. Най-големият дял идва от участието на Лудогорец в плейофа на Шампионската лига, което носи 1,25 млн. Евро, или над половината от общия фонд за солидарност.

Преди месец на заседание на УС на ПФЛ бе решено да бъде запазен форматът на разпределение на средствата, който действа и в момента, а именно - 60% от парите по равно за отборите от efbet Лига, 30% за тимовете от Втора лига, а останалите 10% ще бъдат разпределени на отборите от Трета лига.

Това означава, че елитните отбори би трябвало получат по около 100 000 евро (200 000 лева) всеки. Средствата се делят между 12 тима участници в първенството през сезон 2021/2022, когато елитната група бе от 14 отбора, а ЦСКА и Лудогорец не получават от тези средства.

За отборите от Втора лига се полагат 30% от общата сума разпределена по равно, или приблизително 35 000 евро (70 000 лева), тъй като дублиращите тимове не участват в разпределението.

Малко над 1500 евро на отбор остават за клубовете, които са се състезавали в четирите Трети лиги през изминалия сезон, като и там важи правилото, че пари не се полагат на дублиращите отбори.

Крайните изчисления обаче трябва да бъдат направени от ПФЛ и одобрени от Изпълкома на БФС.