Спорт

Лигата на Конференциите: Лудогорец ще спори с белгийския Андерлехт

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Sport Resized

Лудогорец" ще срещне белгийския "Андерлехт" в плейофния кръг в Лигата на конференциите. Това отреди жребият, теглен в централата на УЕФА в Нион. В този кръг кръг в турнира участват отбори, заели трето място в групите на Лига Европа срещу тимове, които са втори от Лигата на конференциите.

Първият мач в Разград е на 16 февруари 2023 г., а реваншът е на 23-ти. Българският шампион достигна до елиминациите в Лигата на конференциите, след като завърши трети в групата си в Лига Европа зад "Бетис" и Рома.

Това ще бъде първо участие за "Лудогорец" в третата по сила надпревара в клубния футбол в Европа. Също така българският шампион прави завръщане в елиминациите на евротурнирите след 2020 г., когато игра с Интер в 1/16-финалите в Лига Европа. В последните два сезона "Лудогорец" отпадаше от групите на турнира, завършвайки четвърти и в двата случая.

Лигата на конференциите се провежда за втора година, като финалът ще бъде на 7 юни на "Фортуна арена" в Прага.

 

Шампионска лига: Ливърпул - Реал (Мадрид) и ПСЖ - Байерн на 1/8-финалите в турнира

Финалистите от миналия сезон "Ливърпул" и "Реал" (Мадрид) ще се срещнат в осминафиналите в Шампионската лига. Жребият осигури и друг вълнуващ англо-испански дуел в евротурнирите, като "Барселона" и "Манчестър юнайтед" ще спорят в Лига Европа.

Шампионската лига очаква интересни мачове в началото на следващата година. В центъра на вниманието попада и дуелът между ПСЖ и "Байерн". В миналогодишния финал Реал победи с 1:0 Ливърпул в Париж и стъпи на европейския връх за 14-и път.

Сега белите спечелиха убедително групата си, а треньорът Карло Анчелоти постави рекорд в Шампионска лига. "Ливърпул" показва колебания през сезона, но в последните мачове в турнира се представи добре.

ПСЖ вървеше уверено към първото място, но в последните секунди на последните мачове в групите беше изпреварен от Бенфика заради по-малко голове, вкарани в гостуванията. Това оказа влияние и парижани ще имат трудно предизвикателство в следващата фаза. "Бенфика" изтегли добър жребий и ще играе с белгийския "Брюж".

Първите мачове в Шампионската лига са на 14-15 и 21-22 февруари, а реваншите са на 7-8 и 14-15 март. Жребият за четвъртфиналите ще е на 17 март.

Осминафиналите в Шампионската лига:

"Лайпциг" - "Манчестър сити""Брюж" - "Бенфика""Ливърпул" - "Реал" (Мадрид)"Милан" - "Тотнъм""Айнтрахт" - "Наполи""Борусия" (Дортмунд) - "Челси""Интер" - "Порто"ПСЖ - "Байерн"

Осминафиналите в Лига Европа:

"Барселона" - "Манчестър юнайтед""Ювентус" - "Нант""Спортинг" (Лисабон) - "Мидтиланд""Шахтьор" (Донецк) - "Рен""Аякс" - "Унион" (Берлин)"Леверкузен" - "Монако""Севиля" - ПСВ"Залцбург" - "Рома"



Расинг - Бока Хуниорс 2:1: 10 червени картона белязаха финала за Трофея на шампионите в Аржентина

Расинг" спечели Трофея на шампионите в Аржентина след вълнуващ мач и победа с 2:1 срещу шампиона Бока Хуниорс. Финалът беше прекратен две минути преди края, след като синьо-жълтите останаха с шестима футболисти.

Съдията Факундо Тейо, който ще свири на световното първенство в Катар, показа общо десет червени картона.

"Бока" поведе с гола на Норберто Бриаско в 19-ата минута, а три по-късно Матиас Рохас изравни. В последните секунди на редовното време двата отбора останаха с по десет души след червени картони на Себастиан Вия и Йохан Карбонеро. В десетата минута от първото продължение Алан Варела от "Бока" получи втори жълт картон.

"Расинг" се възползва и в 118-ата минута Карлос Алкарас вкара с глава. Голмайсторът изрази бурно радостта си, като се насочи към привържениците на съперника, и това доведе до грозни сцени. Тейо вдигна куп червени картони, като започна от Алкарас. "Бока" получи общо пет нови червени картона, три от които за футболисти от терена и два за резерви, и така мачът беше прекратен.



Григор Димитров: Първата ни ракета остава на 28-та позиция в световната ранглиста

Григор Димитров запази 28-та си позиция в световната ранглиста при мъжете, стана ясно от обновената класация на ATP. Григор има 1460 точки в актива, след като достигна до третия кръг на Мастърса в Париж, където отстъпи на световния номер 1 Карлос Алкарас в два сета. Това бе и последният мач на нашия тенисист за сезона.

Останалите ни играчи бележат регрес в класирането си. Димитър Кузманов пада с три места и е 213-и. Адриан Андреев губи две позиции и е 221-и, а Александър Лазаров е с три места надолу и е 278-и.

В топ 10 най-голямата промяна е свързана с дебюта на Холгер Руне в челната десетка. Датчанинът се изкачи с осем места в класацията и е десети след триумфа на Мастърса в Париж, където победи Новак Джокович в три сета. От топ 10 излиза лекуващият травма Александър Зверев, а с по две места се изкачват Стефанос Циципас, Феликс Оже-Алиасим и Андрей Рубльов – Тейлър Фриц, който ще замени Алкарас на Финалите на ATP, се намества в топ 10, заемайки деветата позиция.

Испанецът продължава да води пред Рафаел Надал, Циципас, Каспер Рууд, Даниил Медведев, Оже-Алиасим, Рубльов, Джокович и Фриц



Гарсия срещу Сабаленка: Двете ще спорят за титлата на Финалния турнир на WTA

Каролин Гарсия от Франция и беларускинята Арина Сабаленка  ще спорят за титлата на Финалния турнир на Женската тенис асоциация WTA на осемте най-добри през сезона с награден фонд 5 милиона долара във Форт Уърт (САЩ).

Шестата в схемата Гарсия победи гъркинята Мария Сакари с 6:3, 6:2, докато седмата поставена Сабаленка отстрани водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек от Полша с 6:2, 2:6, 6:1.

Полуфиналистката от Откритото първенство на САЩ изглежда ще бъде по-отпочинала във финала срещу Сабаленка, която прекара два часа и 9 минути срещу световната №1. Ига Швьонтек нямаше загубен сет до полуфиналния сблъсък срещу представителката на Беларус, но направи нехарактерни грешки, допусна пробив още при първото си подаване и общо три в първия сет.

Полякинята бе по-стабилна във втората част, когато поведе с 4:0 и впоследствие изравни, но в третия сет допусна два пробива и спечели само гейм срещу Арина Сабаленка.



Лейкърс - Кливланд 100:114: Кавалиърс записаха осма поредна победа в НБА

Донован Мичъл реализира 33 точки, 5 борби и 2 асистенции за победата на Кливланд над Лос Анджелис Лейкърс със 114:100 като гост в среща от Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА). Успехът бе осми пореден за Кавалиърс.

Домакините водеха с 80:77 по-малко от четири минути преди финала на третата четвърт, но до края на мача Кливланд измъкна победата. Дариъс Гарланд добави 24 точки, а Джарет Алън се отчете с 16 точки и 11 борби. ЛеБрон Джеймс отбеляза 27 точки, 7 борби и 4 асистенции за Лейкърс. Антъни Дейвис се включи с 19 точки и 12 борби, докато Ръсел Уестбрук завърши с 19 точки и 10 асистенции.

Победа като гост записа и Юта над Лос Анджелис Клипърс със 110:102. Джордан Кларксън вкара 23 точки, като добави 3 борби и 5 асистенции за успеха на гостите, а Колин Секстън допринесе с 22 точки.