Спорт

Гана постигна драматична победа над Южна Корея

От Диан Станчев Диан Станчев Редактор
Ghana Снимка: Facebook/fifaworldcup

Считаният за аутсайдер в група Н на Мондиала в Катар тим на Гана постигна знаменита победа с 3:2 срещу Южна Корея. В герой за "Черните звезди" се превърна Мохамед Кудус, който отбеляза два гола.

В началото на мача Корея имаше предимство, но ситуациите, които създаде пред вратата на съперника не доведоха до сериозни опасности. С първата си такава обаче Гана откри. В 24-ата минута Джордан Аю центрира от свободен удар, последва разбъркване, а най-съобразителен се оказа Мохамед Салису, който прати топката във вратата на Сьон-Гю Ким. Така той се превърна и в първия защитник в историята на страната си, който бележи на Мондиал.

Тази развръзка сякаш посече азиатците, които изглеждаха объркани и шокирани. Затова и донякъде очаквано, Гана вкара втори гол 10 минути преди почивката. Отново Джордан Аю бе човекът с асистенцията, но този път реализатор бе Мохамед Кудус.

Южна Корея излезе преобразен за второто полувреме. Тимът на Пауло Бенто организира фантастична атака в 53-ата минута. Джин-Су Ким центрира в наказателното поле, където Ги-Сун Чо бе оставен непокрит и стреля с глава, но Лоурънс Ати успя да спаси.

Това обаче бе знак за предстоящите моменти, защото азиатците демонстрираха страхотен хъс и характер, съумявайки да изравнят. Първо Сан-Хо На се пребори за топката с Тарик Лампти, след което центрира към Ги-Сун Чо, който намали1:2.

Само три минути по-късно Южна Корея успя да изравни резултата. Хюн-Мин Сон подаде към Джин-Су Ким, който прати към Ги-Сун Чо. Той надскочи Гидиън Менса и не остави шансове на Ати.

Радостта на корейците обаче бе кратка, защото в 68-ата минута ганайците отново поведоха. Джордан Аю подаде на Менса, а той комбинира с Мохамед Кудус, който отбеляза втория си гол в мача – 3:2.

В последния четвърт час Корея имаше своите шансове да изравни отново, но Лий, Сон и Ким или стреляха неточно, или Лорънс Ати успяваше да спаси.

Така Гана съхрани своите шансове за класиране на осминафиналите, докато Южна Корея трябва да се надява на чудо, за да не отпадне още в груповата фаза.