Свят

САЩ може да пратят модерни ракетни системи на Украйна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 28 163655

Администрацията на Джо Байдън се готви да увеличи вида на оръжията, които предлага на Украйна, като изпрати усъвършенствани ракетни системи с голям обсег на действие, които сега са основното искане от страна на украинските представители, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на официални лица.

 

Администрацията е склонна да изпрати системите като част от по-голям пакет от военна помощ за сигурността на Украйна, който може да бъде обявен още следващата седмица, твърдят източниците на телевизията.

Високопоставени украински представители, включително президентът Володимир Зеленски, през последните седмици молят САЩ и техните съюзници да им предоставят ракетни системи за залпов огън.

Министерството на отбраната на САЩ не потвърди информацията. 

 

Имаме предвид и сме наясно с украинските искания, частни и публични, за така наречената ракетна система за залпов огън. И няма да изпреварвам решенията, които все още не са взети, но сме в постоянна комуникация с тях. И нашата цел от самото начало е да се опитаме да им помогнем в борбата, в която се намират днес.

Джон Кърби, Говорител на Пентагона

Произведените в САЩ оръжейни системи могат да изстрелват ракети на до 300 км, много по-далеч от която и да е друга от системите, с които Украйна вече разполага. Според украинците това би могло да промени хода на войната.

Друга система, която Украйна иска, е системата за залпов огън с висока проходимост (HIMARS).

 

Работим всеки ден, за да доставим оръжия и системи в Украйна. И всеки ден в Украйна пристигат оръжия и системи, включително гаубици, които буквално им помагат в битките. И ние сме в постоянна комуникация с тях относно нуждите им занапред.

Джон Кърби, Говорител на Пентагона

За почти 100 дни война Владимир Путин е постигнал нула от стратегическите си цели. Той не е отнел суверенитета на Украйна. Точно обратното. Всъщност затвърди пред украинския народ колко важна е неговата независимост. Той не превзе столицата, не обезглави правителството. На този етап не е превзел нито един голям град, освен Мариупол, добави Кърби.

Руската страна се надява, че "здравият разум ще надделее" и Вашингтон няма да предприеме подобна провокативна стъпка, като изпрати на Киев ракети с голям обсег, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.