Европа

Френските затвори преливат, осъдени спят на пода

От Euronews България Euronews България
Prisons Odan

Затворите във Франция достигнаха и надминаха своя лимит. Зад решетките там в момента са 72 809 души, въпреки че наличните места са само 60 700. В резултат на това над 2000 затворници са принудени да спят на матраци по пода, съобщава Франс Прес.

2022-а е година с рекорден брой осъдени, които трябва да бъдат настанени в местата за лишаване от свобода. Статистиката бе публикувана от Министерството на правосъдието с уточнението, че гъстотата на затворите в страната е достигнала 120%.

През 2020 г. Европейският съд по правата на човека осъди условията във френските затвори и препоръча на правителството „да обмисли приемането на общи мерки, насочени към премахване на пренаселеността и подобряване на материалните условия на задържане“. Въпреки това лишените от свобода се оплакват от лоши условия на живот, мръсотия и непрекъснат шум. Гъстотата в 56 от затворите е 150%, а в 6 от тях дори достига до 200%.

Каква е картината в Европа?

За една година броят на френските затворници се е увеличил с 4,3 %, което е голям скок в сравнение с европейските съседи на страната, където през последното десетилетие броят на затворниците е намалял - с 12,9 % в Германия и със 17,4 % в Нидерландия.

Prisons France Euronews Снимка: Euronews

Независимо от това, по данни на Европейската комисия от януари 2021 година, броят на затворниците във Франция все още е на нивата на средния в европейски мащаб – 92-ма затворници на 100 000 жители.

Това обаче ще се промени, ако се запазят тенденциите от последната, 2022-а година. Тогава Франция ще се изравни с Гърция по среден брой лишени от свобода.