Европа

ЕС с нов план за мигрантите след спора между Франция и Италия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

ЕС с нов план за мигрантите след спора между Франция и Италия.

Европейските министри на вътрешните работи приветстваха новият план на ЕС за по-добра координация на работата с пристигащите мигранти, след като между Италия и Франция избухна голям спор за спасяването на бежанците, които искаха да влязат по море.

Франция обвини Италия, че не е спазила морското право, като отказа да допусне плавателния съд на неправителствена организация по-рано този месец, която спаси 234 бедстващи бежанци. Това предизвика кризисни преговори в Брюксел, за да се предотврати нов спор в ЕС по политическия въпрос.

 

Сега, в резултат на тази дискусия, ще възобновим дейността на Европейската контактна група по въпросите на търсенето и спасяването, за да подобрим цялостната координация на ЕС. Само през тази година в централната част на Средиземно море загинаха или изчезнаха 1300 мигранти и това е неприемливо.

Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия

Въпросът кой трябва да поеме отговорност за хората, които предприемат опасни пътувания по море в търсене на по-добър живот в богатите страни от ЕС, отдавна се отразява негативно на отношенията в блока. По-рано този месец Лондон и Париж подписаха споразумение, според което ще се увеличат полицейските патрули по плажовете в Северна Франция, за да се опитат да спрат хората да преминат в Обединеното кралство.

Схинас подчерта, че е важно да се постигне съгласие за цялостната правна рамка за справяне с нелегалната миграция.

Южните държави от ЕС, включително Италия, Испания и Гърция, където пристигат повечето мигранти, казват, че са изложени на твърде голям натиск и че северните страни членки не им помагат достатъчно.
По данни на граничната служба на ЕС Frontex от началото на годината в блока са пристигнали близо 130 000 мигранти без документи, което представлява увеличение със 160%.