Политика

ГЕРБ атакува Кирил Петков по нова тема: Кадрувал в ББР, преди да стане министър

От Euronews България Euronews България
Desislava Atanasova BGNES Десислава Атанасова показва отговора на министър Пулев. Снимка: БГНЕС

Нова порция атаки срещу Кирил Петков дойде от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов обяви, че Петков е опитал да кадрува в Българската банка за развитие, още преди да стане служебен министър на икономиката през пролетта на 2021 г.

„Без да има такова законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ, с които иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет“, обясни Деница Сачева. Таксата към БНБ била платена от личната сметка на Петков, твърди още депутатката от ГЕРБ.

Впоследствие обаче документите били изтеглени, защото от БНБ оповестили нарушението в специално съобщение.

Действително темата „ББР“ бе една от първите, с които Петков се захвана при встъпването си в длъжност. Тогава той обяви, че банката подпомага основно няколко едри компании, чиито пътеки водят към едни и същи собственици.

„От отчетите е видно, че това е лъжа и ББР подпомага предимно малки и средни предприятия“, заключи Сачева. Тя поднови и темата от лятото за договора за правно обслужване на ББР с кантората на Лена Бориславова срещу 13 690 хонорар плюс 264 лв. на час.

„Този договор е сключен 7 дни преди Надзорния съвет на ББР да има такива правомощия“, посочи Сачева.

Депутатите от ГЕРБ разказаха още за планирана, но нереализирана облигационна емисия за 1 млрд. лева, по която били платени 1 милион лева за консултантски и адвокатски услуги. Тази информация дошла от отговор на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в рамките на парламентарния контрол.

„Това е пряка щета за българската държава само по този договор и само по тази тема. За нас е изключително неприемливо нулево толерантните към корупцията да си служат с подобни договори, които може да са прикрити договори за други услуги“, заяви председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова. И обеща партията да настоява за още информация по тази тема пред сегашното служебно правителство.

Предишната атака на ГЕРБ към бившите управляващи бе за друг договор - с инвестиционната компания "Джемкорп". Хората на Бойко Борисов настояваха, че този договор е още в сила и по него може да настъпят неблагоприятни последици за България. А бившите управляващи нарекоха това "глупости" и обясниха, че страната ни няма повече ангажименти по споразумението с тази компания. Същото потвърдиха и от самата "Джемкорп".