Политика

Александър Николов по адрес на ГЕРБ и „Джемкорп“: Няма смисъл да се валидират глупости

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Вече е безполезно да се коментира даже. Изговорени откровени неистини и, меко казано, глупости от представители на ГЕРБ, няма смисъл да се валидират допълнително.“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Александър Николов, енергиен министър в кабинета „Петков“.

През уикенда от ГЕРБ обявиха, че ще дадат кабинета „Петков“на ДАНС и МВР за проверка по споразумението с „Джемкорп“, защото според тях то все още действа и компанията може да предяви претенции към страната ни. Служебният министър на енергетиката Росен Христов потвърди версията им.

„По силата на самия документ, меморандумът (с „Джемкорп“) е неангажиращ. Второ, с изпращането от наша страна на текста (писмото за прекратяване – бел. ред.) документът е прекратен. Въобще не съществуваше въпрос за каквито и да е отношения на България. И това да се говори за n-ти път, дори и в момента е меко казано странно“, поясни Николов.

В крайна сметка, ако някой е видял поне заглавната страница на документа, мисля, че тази дискусия е напълно безпредметна, убеден е той.

Дори не е нужно потвърждение за прекратяването, посочи бившият енергиен министър.

 

 

Как може един документ, който е без ангажимент под каквато и да е форма, и с текст, който включва изпращането на нотификация за еднократно прекратяване, да се изискват някакви допълнителни реквизити, за да се удовлетворяват политически претенции на неграмотни хора?

Бившият министър коментира и казуса "Лукойл". Според него, няма как "Лукойл" да премести цялата си икономическа дейност у нас.

"Когато някой каже „ще преместя цялата икономическа дейност в България“, това какво означава? Някой задава ли поне един въпрос какво означава да си премести цялата икономическа дейност? Това означава понятие без дефиниция и празно политическо говорене", смята Николов.

 

Цялото интервю вижте във видеото.