Политика

Евродепутатът Цветелина Пенкова за Шенген: Много ясно трябва да заявим, че това е дискриминация

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Плакатите с надпис „С гласа си подкрепям тероризма“ по вратите на евродепутатите, гласували против декларацията, провъзгласяваща Русия за терористична държава, са една провокация по отношение на много ясна позиция.

Това каза пред Euronews Bulgaria евродепутатът Цветелина Пенкова от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Не съм видяла лично дали това е факт. Важно е да подчертаем каква беше логиката за това гласуване.

 

Когато тава въпрос за такъв тип позиции е редно да се мисли в малко по-дългосрочен план. Излизането с такава позиция, въпреки че тя няма обвързваща правна стойност се създава усещане, че затваряме вратата за какъвто и да е тип преговори и дипломатично разрешаване на конфликта.

По-агресивното поведение от страна на Европа всъщност създава предпоставки за продължаване на този конфликт и за повече жертви. Затова не мислим, че трябва да се върви по този път, а напротив – да се настоява за по-бързо дипломатично решаване на конфликта.

Позицията ни по отношение на военната помощ за Украйна е сходна на това, което казах.

 

Никой не оспорва факта, че Русия в момента е агресор и по всякакъв начин да се вземат мерки да бъде спряно това поведение. Да бъде сложен край на военния конфликт в Украйна.

Няма нито една официална позиция на трите държави – Швеция, Австрия и Нидерландия, по отношение за членството на България в Шенген. Те изразяват своите притеснения, за които в момента се вземат мерки по всички канали, които ние имаме.

Има ясно становище от 11 години, че ние сме изпълнили всички технически изисквания. В момента става въпрос за правата, които българските граждани имат. Много ясно трябва да заявим, че тук става въпрос за дискриминация. Имаме право да бъдем в Шенген.

Според евродепутата казусът с износа на преработен руски петрол от "Лукойл" е правен и няма ясна дефиниция относно забраната за внос на петролни продукти по море.

Вижте цялото интервю във видеото.