Свят

Индонезия в търсене на дигитални номади: Обмислят до 10 г. работна виза

От Надя Ганчева Надя Ганчева Редактор

Индонезия – страна с население от почти 280 милиона души. 16-та икономика в света, съставена от 17 000 острова. Един от тях остров Бали – мястото, събрало световните лидери. Срещата на върха на Г20.

Как председателството на Г-20 се отрази на туризма тук, в Бали? 

 

Невероятно е, нo то вкара повече от 500 милиона долара допълнителни приходи в икономиката и създаде повече от 40 000 нови работни места и само по себе си всъщност добави около 500 000 допълнителни туристически посещения в Бали. Това е нещо, което ще има дълготраен и вълнообразен ефект във всички сектори.

Сандиага Уно, министър на туризма в Индонезия

Индонезия е и страната, в която се произвежда най-скъпото кафе в света - „Копи Лувак” в буквален превод от индонезийски означава „Кафе от азиатска палмова цибетка” и то буквално идва от стомаха на животното.

На остров Бали всичко е туризъм. И затова за управляващите страна беше особено важно как Индонезия ще се справи с ковди пандемията. Страната отвори границите си за туристи едва през март тази година и то със сериозни здрани мерки. 

 

Преди пандемията, през 2019-а, пикът беше около 16,2 милиона посетители от чужбина и днес се стремим към целта да възстановим около 25% от него – само 4 милиона. Но нашата силна страна беше вътрешният туризъм. Движението на местните туристи тази година ще надхвърли предпандемичния брой от 700 милиона, така че сега сме близо до около милиард посещения на местни туристи. Важното е, че световните лидери са тук – от Америка, от Европа, от Близкия изток, от Азия, всички те са тук се събират и под ръководството на президента Джоко Уидодо, бяха в състояние да се споразумеят как да се движи напред света след пандемията.

Сандиага Уно, министър на туризма в Индонезия

А, за да не загуби твърде много средства, Индонезия се е преориентирала. Сега основна цел e създаването на нови рабони места и поставянето на остров Бали като притегателен център не само за туристи, но и за работещи.

 

Стратегията за напредък ще бъде насочена към качество и устойчивост. Основата са култура и природа, на които Индонезия е толкова богата. Следваме новата тенденция за екотуризъм, медицински туризъм, спортен туризъм, а също така искаме да привлечем дигиталните номади и предприемачите с по-дълъг престой с нови предложения за визи до десет години. Ние се стремим да създадем около 700 000 нови работни места, които се основават на цифрови технологии и устойчиви действия в областта на климата. Всяка година през следващите пет до десет години. 

Сандиага Уно, министър на туризма в Индонезия

А за да покаже на света, че най-важното пред всички нас са климатичните промени, индонезийският президент предприе необичайна стъпка – накара световните лидери да засадят по едно дърво.

 

Някои от тези световни лидери дойдоха с частните си самолети – повечето от тях – да, и така те всъщност допринасят за въглеродните емисии, така че, символично, а и не само – като конкретни действия, тези световни лидери засадиха мангрови дървета. Това показва, че те компенсират своите въглеродни емисии, като допринасят за опазването на природата. А пък и мангровите гори са много, много ефективни за намаляване на въглеродните емисии, това е нов стандарт в туризма, който е насочен към качеството и устойчивостта. И това е начинът, по който се стремим да подобрим околната среда и да създадем нови работни места и по-добри маржове на печалба за индустрията.

Сандиага Уно, министър на туризма в Индонезия

А съветът на един от световните лидери в туризма към България е да разиваме своите селски райони и екзотични видове туризъм

„И така, развийте селския си туризъм, защото големите градски райони ишумни места можете да намерите навсякъде, но природата и културата можете да намерите само в селата“, съветва Уно.