Общество

Жертва: Докато не се случи физическото насилие, смятах, че аз съм виновна

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Всяка трета жена на възраст 18-29 г. у нас е била жертва на насилие от настоящ или бивш партньор. Сред жените на възраст 18-74 години малко под 12 процента са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си. 

Това сочат данните от изследване на Националния статистически институт в периода ноември 2021 - февруари тази година. 

 

Насилието е наказуемо и от началото ме беше много срам, но вече не ме е срам от това нещо, аз нищо лошо не съм направила, за да бъда пребита и унижена по такъв начин на улицата.

Даниела Груева

Докато не се случи физическото насилие, аз самата не осъзнавах, че ми се случва това емоционално насилие, смятах, че аз съм допуснала грешка за това, че аз съм виновна

Елена

Нападението над Даниела Груева се случва преди три години. Повод за него стават... 4000 лева. Остава ги в дома на партньора си и когато иска да й бъдат върнати получава отказ. Следва среща пред сградата на съда в Самоков. Среща, която бързо преминава от вербално във физическо насилие.

 

Огледа се видя, че няма никой и ме блъсна в близката ограда. Казах му, че ще се обадя на полицията, но той продължи, смятайки, че той е прокурор и е недосегаем.

Даниела Груева

След побоя жената едва диша и дори стига до болница. Две години по-късно след като Софийският районен съд определя насилника на Даниела за невинен. следва силен обществен отзвук и Даниела успява да докаже вината на насилника си.

Елена открива човека, с когото иска да прекара живота си преди 12 години. Три години по-късно нейният партньор започва да изневерява. И тази история минава през психическо и след това физическо насилие.

Шеговити подхвърляния за мен и за външния ми вид, за това, че не се справям добре като домакиня и майка. Отделно продължаваха ситуациите в семейството ми, изневерите и лъжите.

Елена

В началото жената не търси помощ. Както повечето жертви не е осъзнавала, че върху нея се упражнява насилие.

„Първоначално отричах, дори и след физическото насилие, че нещо толкова лошо ми се случва. Моите приятели разтърсиха, заведоха ме на съдебен лекар, разговарях с много терапевти“, каза жената.

Справедливост за Елена така и не идва, защото нейният насилник е жена и не може да получи защита от българското законодателство.