Европа

Една от три жени в ЕС поне веднъж е претърпяла физическо или сексуално насилие

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Една на всеки три жени от Европейския съюз е претърпяла физическо или сексуално насилие поне веднъж в живота си, сочат данни на Европейската агенция за основните права. Някои от тези инциденти се случват в света на модата, а част от жертвите разказаха за преживяното на конференция в Европейския парламент.

Борим се не само срещу сексуално насилие от хора с власт или такива, свързани с организираната престъпност, но и срещу съдебната система, която ни пречи да получим справедливост.

Лиза Бринкуърт, журналистка и бивш модел

Шведката Ебба Карлсон е написала книга, в която разказва за изпитанията си и дава съвети на жените, станали жертва на насилие.

Може да се свържете със специализирани организации, техните контакти се намират лесно онлайн. Това е първото, което да направите. На жервите казвам: знайте, че вината не е ваша и не сте сами. Когато започнах да разказвам за себе си, разбрах, че не съм сама, че има много хора в моята ситуация. Имаме цел, трябва да променим закона, така че хора като нас да бъдат защитени.

Ебба Карлсон, писателка и бивш модел

По-рано Европейската комисия предложи насилието на полова основа да се третира като "особено тежко престъпление с трансгранично измерение".

Нова директива, която се занимава с проблема, ще бъде разгледана от Европейския парламент. Предлагат се мерки за защита на жените и предотвратяване на редица престъпления, включително онлайн тормоз.