Общество

Катя Кръстанова, „Анимус“: Домашното насилие става все по-садистично

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Няма тенденция към намаляване на случаите на домашно насилие след пандемията.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Катя Кръстанова, психолог от Фондация „Анимус“.

По време на пандемията имаше ръст на случаите понеже хората бяха затворени. Напрежението допълнително се нагнетяваше и случаите ескалираха. Проблем беше и че обичайните канали за търсене на помощ бяха затворени, всичко беше онлайн.

 

За съжаление трагичните случаи продължават. Броят на убитите жени вече достигна 15. Последният случай е от Габрово. Проблемът с домашното насилие остава много нерешен.

По думите й, новата правна клиника, която отвори врати в София е на Столична община. Това е нова услуга, съдържаща юридическо, психологическо и социално подпомагане на жертвите на домашно насилие. Макар в момента да е разположена на територията на Фондация „Анимус“ на ул. „Екзарх Йосиф“ 85, финансирането е от Столична община.

Основната помощ в центъра е юридическа. Адвокатите освен, че помагат за изготвяне на исковата молба, осигуряват и представителството в гражданския процес след това. Освен това има двама социални работници и трима психолози в екипа на правната клиника.

 

Тенденцията е изключително негативна. Насилието е много по-садистично, много по-драстично и животозастрашаващо. Новите млади поколения са изключително нечувствителни към емоционалните потребности на партньорите. Жертвите са изключително толерантни към болезнените форми на насилие и понякога много късно търсят помощ.

Според Кръстанова, в нашето общество има много висок общ фон на толерантност към насилието. Това обезчувствява хората и те са склонни към по-големи жестокости.

Домашното насилие не е само между партньори, но и между пораснали деца към родителите. То се дължи на проблеми във възпитанието, неудовлетворение, свръхконторл в детството, който се обръща в агресия и отмъщение. Тенденцията е плашеща.

 

Една от индикациите за домашно насилие е желанието за власт и контрол над партньора

Тук става дума за емоционално насилие – за контрол, за това да не можеш да излезеш, да се видиш с хора, да говориш по телефона. Често системното домашно насилие води до изолация. И когато една жертва на домашно насилие реши да направи промяна в живота си и да избяга от насилника се оказва, че няма на кого да се обади. Тъй като приятелите през годините са отпаднали – те винаги са неподходящи, винаги влияят лошо, винаги с от лоши семейства и така насилникът тенденциозно, бавно и постепенно отдалечава жертвата от нейния приятелски кръг.

Децата, които са свидетели на домашно насилие са жертви, според закона в България. Те се чувстват изключително виновни за това което се случа. Трупат гняв, вина, агресия и често в живота влизат в ролята или на насилници или на жертви.



Много трудно мъже-жертви на домашно насилие се обръщат за помощ и подкрепа

В нашата култура мъжете трябва да се справят с всичко, да нямат чувства и да не ги изразяват, защото това е неприемливо. Има единични случаи на мъже, търсещи помощ. Има такива, които в последствие на психическия тормоз от страна на половинките си се чувстват безсилни и посягат физически. И си дават сметка, че това е проблем и биват твърде нетолерантни или не знаят как да спрат психическия тормоз.

Недоимъкът и финансовите трудности безспорно създават допълнително напрежение и поводи за агресия.

Съветът на психолога е да не търпим домашното насилие, надявайки се, че всичко ще отмине, а да потърсим помощ.

Вижте цялото интервю във видеото.