Спорт

Сенегал не остави шансове на Катар, домакините на косъм от отпадане

От Диан Станчев Диан Станчев Редактор
Senegal Снимка: Facebook/fifaworldcup

Катар е на косъм от това да се превърне в едва втория домакин на Световно първенство, който не успява да преодолее групата си! Тимът на Феликс Санчес записа второто си поражение от началото на турнира, този път срещу Сенегал с 1:3. Единственият отбор в историята на Мондиали, който е приемал състезанието, но е отпадал още в първата фаза, е ЮАР през 2010 г. 

Евентуално класиране на Катар за осминафиналите би било потенциално чудо. Единственият вариант това да се случи е Нидерландия да загуби двубоя си с Еквадор, а в последния кръг шампионите на Азия да разгромят лалетата, като паралелно с това да се надяват Еквадор да запише изключително убедителен успех над Сенегал. Нещо, което звучи почти невъзможно... 

Относно срещата, още от началото се видя, че Сенегал е по-класният от двата тима. Лъвовете от Теранга опитваха да застрашат вратата на домакините, но удари на Менди, Сар и Диата бяха или неточни, или лесни за отразяване от вратаря Мешал Баршам.

Затова и изненадващо, но първата по-любопитна и дискусионна ситуация се случи в наказателното поле на Сенегал. В 35-ата минута Акрам Афиф се измъкна зад защитата на съперника, а Исмайла Сар го събори. Катарците претендираха за дузпа, но испанският арбитър Антонио Матеу Лаос прецени, че няма основания за такава.

В 41-вата бранителят Булаем Куки допусна груба грешка. Подхлъзвайки се, той не успя да изчисти топката, а Булайе Диа реагира светкавично - 1:0 в полза на Сенегал.

Само четири минути след началото на второто полувреме, африканците нанесоха тежък удар по амбициите на опонента си. Фамара Диедиу засече с глава центриране от корнер и отбеляза за 2:0.

Явно осъзнавайки, че вече няма какво да губят, катарците заиграха по-смело и освободено. На два пъти Абделхаким Хасан стреля към Едуар Менди, но неточно. Впоследвие стражът на Челси се намеси отлично при удари на Алмоез Али и Исмаил Мохамад.

Дори и оптният вратар обаче капитулира в 78-ата минута, когато Мохамед Мунтари оползотвори центриране на Исмаил Мохамед, вкарвайки първия в историята гол за Катар на Световни първенства. 

Точно когато домакините повярваха, че може да осъществят обрат, или поне да изравнят, Сенегал нанесе съкрушителен удар върху мечтите им. Появилите се като резерви Илиман Ндиай и Бамба Диен сложиха точка на спора, след като Ндиай намери прецизно Диен на точката за дузпа, а острието на Олимпик Марсилия преодоля Бершам за 3:1.

Така африканците, макар и без суперзвездата си Садио Мане, който пропуска турнира поради контузия, съхраниха шансовете си за класиране на осминафинал. За Катар пък, по всички личи, ще остане споменът от домакинството, но отборът показа във втори пореден мач, че не е узрял да мери сили с най-добрите в света.