Спорт

Вдъхновен Иран отчая неузнаваем Уелс

От Диан Станчев Диан Станчев Редактор
Wales Снимка: Facebook/fifaworldcup

Вторият кръг от груповата фаза на Световното първенство в Катар започна с драматична победа за Иран срещу Уелс с 2:0. С оглед на показаното на терена, триумфът на персийците е абсолютно заслужен. Големите герои за тима на Карлош Кейрош бяха Роозбех Чешми и Рамин Разейан. Уелс се представи слабо и не оправда етикета си на фаворит в сблъсъка, а азиатците се равнишираха за разгрома от Англия с 2:6 в първия мач.  

Първото полувреме бе равностойно, като и двата тима имаха по един шанс да открият резултата. Уелс пропиля своята възможност в 12-ата минута. Конър Робъртс центрира отдясно, а Кийфър Мур бе изпуснат от отбраната на Иран. Ударът му обаче беше спасен от Хосеин Хосеини.

Четвърт час след началото драконите допуснаха груба грешка, от която се стигна до попадение във вратата им. То обаче бе отменено поради засада. Сардар Азмун, озовал се на удобна позиция за шут, реши да подава вместо да стреля, но пасът му към Али Голизадех бе нередовен.

След почивката на терена имаше само един отбор – този на Иран. Още в началото на второто полувреме хората на Карлош Кейрош създадоха две чисти голови положения. Първо Сардар Азмун бе изведен зад отбраната на британците, напредна и стреля, но топката се удари в дясната греда. Само няколко секунди по-късно персийците бяха спрени след нов изстрел в гредата, този път на Али Голизадех.

Иранците отново бяха близо до гол в 73-ата минута. Тогава Саид Езатолахи би коварно от границата на наказателното поле, но Уейн Хенеси се отличи с феноменално действие и изби в ъглов удар.

В 84-ата минута Уелс най-сетне се събуди, след като проспа цялото второ полувреме. Бен Дейвис нанесе мощен шут, който бе спасен с върха на пръстите от Хосеини.

Буквално в следващата атака драконите останаха с човек по-малко. Звездата на Порто Мехди Тереми бе изведен великолепно зад гърба на защитата, а в опита си да пресече паса, Уейн Хенеси го фаулира много грубо. Първоначално съдията Марио Ескобар скандално показа само жълт картон, но след консултация с ВАР промени решението си и изгони вратаря. Аарън Рамзи бе жертван, за да може на негово място да се появи Дани Уорд.

С оглед на дългото спиране на играта, арбитърът назначи 9 минути добавено време. В заключителните секунди появилият се като резерва Роозбех Чешми се ориентира най-бързо след отбита топка, нанесе мощен шут от дистанция, с който не остави шансове на Уорд - 1:0 за Иран.

Минута по-късно символичните гости реализираха второ попадение. Рамин Разейан получи асистенция от Тареми и елегатнто прехвърли отчаяния страж на Уелс.

С този успех Иран запази реален шанс за класиране към осминафиналите, докато Уелс трябва да се надява на чудо, за да не отпадне още в груповата фаза.