Общество

Защо и къде се мести Българският културно-информационен център в Скопие?

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Днес действително е един празник за нас, тъй като откриваме новата сграда на културно-информационния център на Република България в Скопие. Очакваме културния министър Велислав Минеков, депутати, представител на вицепрезидента Илияна Йотова. Ще имаме представител от Македонския научен институт. Потвърдила е присъствие и министърът на културата на Република Северна Македония.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria директорът на Българския културно-информационен център в Скопие Антония Велева.

Тя обясни, че преместването на центъра е с цел дейността на институцията да бъде по-видима за гражданите и гостите на Скопие.

Това е една идея, която се обсъжда от много дълго време. Имахме желание да разширим нашата дейност да имаме голяма галерийна част, с която предишната сграда не разполагаше. Да имаме по-голяма видимост и достъп за хора, които не познават нашата работа, няма как да ни намерят, ако специално не ни потърсят.

Директорът на българския център отбеляза, че новото помещение разполага с прекрасна закрита галерийна част, която е със стъклена фасада, видима за минувачите в сърцето на Скопие.

Освен това, новата локация на центъра разполага и с открита галерийна част, където могат да бъдат провеждани различни арт пърформанси, музикални представления и концерти, а утре на обяд ще бъде открита и изложба с картини на деца с аутизъм.

„Има интерес и той се показа наистина в много по-голям аспект, особено след като ние се преместихме“, посочи госпожа Велева.

Целия разговор вижте във видеото.