Спорт

Камерун падна от "своя" Емболо

От Диан Станчев Диан Станчев Редактор
Embolo Снимка: Facebook/fifaworldcup

Швейцария надви Камерун с 1:0 в първи мач от група G на Световното първенство в Катар. В герой за символичните домакини се превърна роденият в Камерун Бреел Емболо, който отбеляза единственото попадение в началото на втората част.

Първата добра възможност дойде в 10-ата минута. Браян Мбемо получи отличен пас зад гърба на защитата и стреля, но Ян Зомер спаси. Отбитата топка попадна в Карл Токо Екамби, който от удобна позиция не уцели вратата.

Четири минути по-късно Ерик Максим Чупо-Мотинг се озова сам срещу Зомер, след като отне топката от Мануел Аканжи, но бранителят се възстанови и успя да попречи на нападателя на Байерн Мюнхен да да шутира опасно.

Единствената по-опасна ситуация за кръстоносците дойде след корнер. Рубен Варгас центрира добре, но ударът на Аканжи с глава се оказа неточен.

Швейцария поведе в 48-ата минута. Джердан Шакири центрира в наказателното поле на съперника, където Никола Нкулу сбърка, оставяйки непокрит Бреел Емболо. Нападателят на Монако се възползва от открилата се възможност – 1:0. Шакири пък вече е замесен в 50% от последните 24 гола на Швейцария на големи международни форуми - 8 попадения и 4 асистенции.

Швейцария проведе брилянтна контраатака в 66-ата минута. След центриране в наказателното поле, Рубен Варгас стреля, но Андре Онана направи великолепно спасяване. В добавеното време Харис Сеферович получи чудесна възможност да направи успеха на страната си и по-изразителен, но шутът му беше блокиран.

Така тимът на Мурат Якин очаквано, макар и трудно, успя да спечели. Камерун пък продължава да е без победа на Мондиал от 2002 г. насам, когато надви Саудитска Арабия с 1:0.