Спорт

Япония смълча Германия в Катар

От Диан Станчев Диан Станчев Редактор
Germany2 Снимка: AP

Япония поднесе поредната изненада на Световното първенство в Катар, след като победи Германия с 2:1 в мач от група Е. Големите герои за успеха на сините бяха Ритсу Доан и Такума Асано.

Преди началото на двубоя германците позираха за традиционната отборна снимка с ръка на устата в знак на протест срещу липсата на свобода на словото в Катар. На трибуните пък вътрешният министър на Германия Нанси Фаезер беше с лента “OneLove”.

Относно самия мач, в 8-а минута грешка в средата на терена доведе до контра на самураите и Маеда прати топката в мрежата, но беше в положение на засада при извеждащото подаване на Ито и голът не бе зачетен.

Постепенно Бундестима вдигна оборотите, като добри ситуации за гол се откриха пред Йозуа Кимих и Давид Раум, но ударите им бяха отразени от вратаря Гонда.

Малко след това отново Раум създаде неприятности на отбраната на Япония, излизайки сам срещу стража, който го фаулира. Съдията закономерно отсъди дузпа, която Илкай Гюндоган реализира хладнокръвно.

Germany Снимка: Facebook/fifaworldcup

До края на първата част селекцията на Ханзи Флик продължи да доминира, а Кай Хаверц прати топката в мрежата за втори път, но и това попадение бе отменено поради засада.

След почивката последваха нови пропуски за немците. Първо Серж Гнабри уцели греда, а после Джамал Мусиала стреля неточно след чудесно индивидуално действие.

Точно когато изглеждаше, че контролът на Германия е пълен, японците се върнаха в мача четвърт час преди края. Такуми Минамино получи в наказателното поле, пробва успореден на вратата пас, но Нойер успя да избие пред погледа на Сакай. Ритсу Доан обаче беше на точното място и реализира за 1:1.

По-малко от 10 минути по-късно, азиатците нанесоха тежък удар по амбициите на Бундестима, който бе съсечен от двама „свои“. Подвизаващият се в Мьонхенгладбах Ко Итакура подаде към играещия в Бохум Такума Асано – 2:1 за Япония.

Така Катар 2022 донесе нова сериозна изненада, след като вчера Саудитска Арабия надви Аржентина със същия резултат. Германия ще трябва да търси задължителна победа в следващия си двубой, който е срещу Испания, а японците ще търсят затвърждаване на добрата си форма срещу Коста Рика.