Спорт

Саудитска Арабия постави Аржентина и Меси на колене

От Диан Станчев Диан Станчев Редактор
Saudi Снимка: Facebook/fifaworldcup

Саудитска Арабия сътвори най-голямата изненада на Световното първенство в Катар до момента, след като надви Аржентина с 2:1 в първи мач за двата отбора от група С. Това бе първо поражение на южноамериканците от 36 мача насам, като за последно те загубиха полуфинала на Копа Америка от Бразилия на 3 юли 2019 г. с 0:2.

Двубоят започна с очакван натиск на южноамериканците, като още във 2-ата минута Меси стреля опасно, но Мохамед Ал Овайс се намеси брилянтно.

Логичното се случи, когато в 10-ата минута тъкмо Меси откри от дузпа. Тя бе отсъдена за нарушение срещу Леандро Паредес, извършено от Сауд Абдулхамид. Плеймейкърът на ПСЖ стана едва петия футболист в историята, който се разписва на четири различни Мондиала (2006, 2014, 2018, 2022). Другите, които са го правили, са Пеле, Уве Зелер, Мирослав Клозе и Кристиано Роналдо.

До 35-ата минута аржентинците реализираха още три гола, които обаче бяха отменени поради засади. Първо попадение на Меси не бе зачетено, а след това и две на звездата на Интер Лаутаро Мартинес.

До края на първото полувреме не се стигна до по-сериозни опасности, а Саудитска Арабия завърши частта, без да отправи нито един удар по посока на вратата на Емилиано Мартинес.

Аржентинците обаче претърпяха истински шок в началото на второто полувреме, когато в 48-ата минута соколите изравниха с първия си точен изстрел. Салех Ал Шехри се възползва от отлично подаване на Фирас Ал Бурайкан и не остави шансове на Мартинес.

Проблемите за албиселесте се задълбочиха, защото пет минути по-късно Саудитска Арабия осъществи обрат. Салем Ал Даусари демонстрира чудесна техника и с шут от средна дистанция отбеляза втори гол за символичните гости.

Аржентинците можеха да изравнят в 63-ата минута, но от непосредствена близост Николас Таляфико не успя да преодолее Ал Овайс, който се отчете с още едно страхотно спасяване.

Меси изведе Анхел ди Мария отдясно в наказателното поле в 73-ата минута. Крилото стреля, но ударът бе лесно спасен от стража на Саудитска Арабия.

След центриране на Ди Мария в 10-ата минута на добавеното време, резервата Хулиан Алварес се извиси над всички и стреля с глава, но стражът на соколите отрази отново.

Така Саудитска Арабия се превърна в първия азиатски отбор, вкарал 2 или повече гола във вратата на Аржентина на Мондиал. Един от големите фаворити за трофея претърпя сериозен крах и ще търси по-добър резултат срещу Мексико на 26 ноември. Селекцията на Ерве Ренар ще премери сили с Полша в същия ден.

 

Още спортни новини вижте във видеото: