Европа

Посланик Москаленко: Военната помощ за Украйна е крайно необходима и все още актуална

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Аз няма да квалифицирам дали е закъсняла България в това отношение или не. Просто още веднъж искам да подчертая, че една такава помощ е крайно необходима за Украйна и продължава да бъде актуална.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria посланикът на Украйна у нас Н.Пр. Виталий Москаленко.

Ние се нуждаем и от бронебойна техника, и от артилерия, и от средства на ПВО и много се надявам, че след като Народното събрание прие решението за предоставяне на военнотехническа помощ за Украйна, за нуждите на украинската армия, която отбранява нашите граждани и нашето население, България ще предостави тези образци на оръжие, които има в достатъчно количество.

Н.Пр. Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България

Той уточни, че като за начало става въпрос за старо съветско въоръжение, с което България разполага.

Какво конкретно и в какви количества ще бъде предоставено, аз не мога да коментирам, но все пак се надявам, че това ще бъде доста съществена помощ. Поне така ми се иска и имаме определени надежди в това отношение.

Н.Пр. Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България

Украйна продължава упорита съпротива и отбрана в Бахмут и Южна Андиийвка, посочи посланик Москаленко.

„Сега се води много жестока и упорита борба за въздушно господство. Русия, губейки на бойно поле в южна и източна Украйна, избра нова тактика на т.нар. ракетни дронове, удари с авиация“, коментира още посланикът.

Русия за тези 9 месеца не постигна нито политическите, нито военните си цели. Нещо повече – техните загуби нараснаха, тъй като само убитите войници превишават 85 хил. души. Също така Русия продължава да губи части от окупираните в началото на войната територии.

Н.Пр. Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България

„Това е просто терор против мирно население и критична инфраструктура, тъй като след тези удари, последния от които имахме вчера, бяха пуснати повече от 70 ракети, от които 53 бяха свалени, но останалите поразиха обекти на критичната енергийна инфраструктура, както и жилищни сгради и дори беше поразен родилния дом, където загина бебенце, родено преди два дни“, подчерта Н.Пр. Москаленко.

По думите на посланика Русия упражнява терор в безсилните си опити да изплаши украинско население и бойци, които защитават своята родина.

Посланик Москаленко е категоричен, че преговори с държава терорист не са възможни. Според него готовността на Русия за преговори с Украйна е димна завеса с цел да си набави време за прегрупиране, а след това ще предприеме нови офанзивни действия.

Н.Пр. Москаленко е категоричен, че Русия трябва да се изтегли от окупираните територии, за да може да да бъдат проведени истински мирни преговори между Киев и Москва.

Целия разговор вижте във видеото.