Политика

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ готови за кабинет на малцинството

От Euronews България Euronews България
PP&DB Снимка: БГНЕС

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са готови заедно да предложат правителство на малцинството с втория мандат.

Това обявиха двете политически сили в парламента. Те обвиниха ГЕРБ за това, че „няма план и сме в безизходица“ след свалянето на кабинета "Петков", както и че тласка страната умишлено към предсрочни избори. 

"На страната е нужно стабилно управление", каза Христо Иванов.

Двете партии предлагат няколко законодателни инициативи, за които ще търсят подкрепа в Народното събрание. От намирането й зависи дали наистина ще предложат правителство на малцинството. Сред тях са отхвърляне на промените в Изборния кодекс, намаляване правомощията на главния прокурор и разследване на дейността му, решение за внасяне на проект за бюджет '2023, реформа на КПКОНПИ, членство в Еврозоната и Шенген, промяна в процедурите за избор на шефовете в специалните служби. 

ПП и ДБ заедно имат едва 73-ма депутати. За стабилно управление са нужни поне 121. Кирил Петков обясни, че за приемането на тези законови промени няма да се водят специални преговори с партиите, а подкрепата или неподкрепата за тях ще се види директно в пленарната зала.