Общество

Андрей Врабчев: Атаките над българските клубове в Македония не бива да бъдат фокус на медиите

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Мисля, че всъщност тези посегателства над някакви частни инициативи не бива да бъдат фокусът нито на медиите, нито на отношенията ни, защото те произвеждат само напрежение.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Андрей Врабчев от фондация "Татковина". По неговите думи нагласите в обществата идват чрез публична дипломация и чрез медиите, а медиите се фокусират върху такива посегателства.

Всякакви хулигански изяви не могат да бъдат дневният ред на междудържавни отношения и то нека да сме наясно, че за България Македония е много важна и е много важно ние да се сближаваме. Някой, това е моето мнение, държи ние да сме скарани и тези клубове аз не виждам резултат, който да подобри отношението към българите в Македония от тяхната дейност.

Според Врабчев нямаше да се стигне дотук, ако България не беше поставила условия за своята подкрепа за интеграцията на Република Северна Македония (РСМ) към ЕС.

„Нямаше да се стигне дотук, ако ние не бяхме дали червена светлина преди това, тъй като отношенията ескалираха заради ветото. Що се отнася до тези клубове, те нямат реална дейност, те не са държавни и самото им съществуване е направено, за може да се извършват такива провокации“, коментира той.

Посегателство стана точно, когато трябваше – когато нещата се предвижваха между Македония и България. След това тези клубове се появиха много след единствения, който аз познавам, български културен клуб в Македония, който има реална дейност и това е БККС.

По думите на Врабчев БККС съществува повече от десетилетие и има реална дейност, но досега не е имало посегателства над него.

„Той е клубът, който действително стигна до признание на политическо ниво, че в Македония има българи“, смята Врабчев и припомни, че президентът на РСМ Стево Пендаровски и бившия премиер Зоран Заев са присъствали на 11-годишнината от основаването на клуба.

Това, което се случва е, че отношенията между двете държави минават в ръцете на някакви частни и неясни обекти и дават храна от една страна, произвеждат постфактум аргументи за това България по някакъв начин да е недобронамерена, което е в противоречие с договора и с нейните интереси, от друга страна дават сила на кого – „Левица“, която е крайнолява партия в Македония и ВМРО-ДПМНЕ, като в момента ако четете макеоднска преса се лансира точно това, че едва ли не ВМРО-ДПМНЕ ще превърне македонските българи в проблем, за да не бъдат приети промените в конституцията.

Според Врабчев виновна е политиката на вето, от която България не реализирала никакви резултати.

„Аз и другите гласове, които предупреждавахме, че това не е добра политика, не бяхме чути. В момента има сигнали, като че ли същите хора обаче, които много настояваха да водим тази политика на конфронтация, почват сега да променят посоката, но аз не мисля, че те биха могли да се справят, нито мисля, че са убедени в това, което правят“, каза той.

По неговите думи триъгълникът „Македония“ е Белград, София, Атина, като Сърбия има интерес да няма добри отношения между България и Република Северна Македония.

Приемането на българите в конституцията е изключително неизгодно за България решение. Едното е, че то ще стане вечен спор и това в момента става и този вечен спор дава аргументи на най-антибългарската партия ВМРО-ДПМНЕ. Ние ще казваме „приемете ни“, те ще казват „не, не може“ и това може до безкрай да продължава. В това време хората ще се настройват едни срещу други.

„Хората си слагаха снимки на Бойко Борисов, когато България водеше Западните Балкани към Европа. В момента сме най-нехаресваните, защо го направихме това, някой обслужи чужд интерес“, смята Врабчев.

Целия разговор вижте във видеото.