Свят

Ердоган намекна за нова сухопътна операция в Сирия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Президентът на Турция отново намекна за възможна нова сухопътна офанзива в Сирия срещу кюрдските бойци, въпреки че Русия призова за сдържаност и призова Анкара да избегне ескалация.

Той добави, че действията на страната му няма да бъдат ограничени до въздушни удари.

Ердоган заяви, че е легитимно право на Турция да действа, докато сигурност бъде осигурена.

 

От няколко дни държим на мушка терористите с нашите самолети, оръдия и безпилотни самолети. С Божията помощ ще ги изкореним възможно най-скоро, с нашите танкове, нашите войници и нашите приятели, които вървят и ще вървят по този път с нас.

Реджеп Ердоган, президент на Турция

През уикенда Турция нанесе въздушни удари по предполагаеми цели на кюрдски бойци в Северна Сирия и Ирак в отговор на смъртоносния бомбен атентат в Истанбул от 13 ноември, за който Анкара обвинява бойците. Групите отричат да са замесени. Турция смята сирийските кюрдски бойци за терористична група, свързана с ПКК.

 

Пътят приключи за тези, които смятат, че могат да накарат Турция да чака, като си играят с букви и променят името на терористичната организация. След този момент за нас има само една мярка, има само една граница - това е сигурността на собствената ни страна, на собствените ни граждани.

Реджеп Ердоган, президент на Турция

След въздушните удари на Турция, в понеделник заподозрени кюрдски бойци в Сирия изстреляха ракети през границата в Турция, като според турските власти са убити най-малко двама души и ранени 10 други. 

От 2016 г. насам Турция извърши три големи нахлувания в Северна Сирия и вече контролира част от сирийската територия в северната част на страната.

Съединените щати призоваха за деескалация, а Русия заяви, че се надява Турция да прояви "сдържаност" и да се въздържа от "прекомерна употреба на сила" в Сирия.