Свят

НАТО обяви Русия за терористична държава

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Парламентарната асамблея на НАТО обяви Русия за терористична държава заради войната в Украйна.

Това съобщи Егор Чернев, ръководител на постоянната делегация на Украйна. Резолюцията е била приета единодушно. Тя призовава за създаването на специален международен трибунал за руската агресия.

В традиционното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски благодари на членове на Парламентарната асамблея.

 

Призовах всички парламенти на държавите-членки на НАТО, най-накрая да приемат решение за признаването на Русия за терористична държава. Вярвам, че постепенно ще постигнем този резултат - така ще бъде възприемана Русия в света. Точно такава, в каквато се е превърнала. Терористична държава. И аз благодаря на всички членове на Парламентарната асамблея на НАТО, които приеха съответната резолюция в подкрепа на тази и други наши позиции.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

В резолюцията се призовава и за създаването на специален международен трибунал за руската агресия. Тя разглежда и желания на Украйна, сред които увеличаване на оръжейните доставки, разработване на конкретни стъпки във връзка с присъединяването на Украйна към НАТО и създаването на механизъм, така че Русия да изплати репарации за нанесените щети. 

По-рано и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа призна Русия за страна с терористичен режим. Освен това Латвия и Естония признаха Русия за спонсор на тероризма. 

В сряда Европейският парламент също ще гласува резолюция за признаване на Русия като държава спонсор на тероризма.

 

 

Междувременно генералният секретар на Алианса заяви, че съюзниците от НАТО може да увеличат инвестициите в отбрана отвъд поставената към момента цел от 2% от техния брутен вътрешен продукт, когато се съберат на следващата среща на върха догодина. "Очаквам съюзниците да продължат да напредват... 2% от БВП за отбрана трябва да се считат за долна граница, а не за таван в нашите инвестиции", коментира Йенс Столтенберг. 

След анексирането на полуостров Крим от Русия през 2014 г. лидерите от НАТО обещаха да обърнат тенденцията за намаляване на бюджетите за отбрана и се съгласиха да изразходват най-малко 2% от своето БВП за отбрана от 2024 година.