Свят

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа обяви Русия за терористична страна

От Euronews България Euronews България

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призна Русия за терористична държава. Резолюцията е приета единодушно, като е подкрепена от 99 присъстващи в залата представители, а един се е въздържал.

Това съобщи Олексий Гончаренко, заместник-председател на Комисията по миграция, бежанци и разселени лица на ПАСЕ и украински депутат:

"ПАСЕ току-що прие много силна резолюция относно Украйна! За - 99 делегати. Това е исторически резултат! Пълна подкрепа от страна на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа!"

 

Предстои да бъде качен пълният текст на декларацията, в която се призовава Украйна да получи повече системи за противовъздушна отбрана. Поставя се под въпрос и легитимността на присъствието на Руската федерация в Съвета за сигурност на ООН.

Пред ПАСЕ говори и президентът на Украйна - Володимир Зеленски:

"Приветствам приемането на днешната резолюция на ПАСЕ, определяща настоящия режим на РФ като терористичен. Това е силен сигнал към международната общност, че наказанието за престъпленията на Русия е неизбежно!"

 

Френският президент Еманюел Макрон пък с пост в Twitter обяви, че "ние не искаме световна война". "Ние помагаме на Украйна да се съпротивлява на своя територия, но никога да не напада Русия. Владимир Путин трябва да спре тази война и да зачита териториалната цялост на Украйна", казва още Макрон.