Икономика

Експерт по храните: Кашкавалът е с хипернадценка, излиза между 16 и 17 лв. от предприятията

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Изменението на цените на храните е в посока нагоре. Първото рязко изменение започна от края на 2021 г.

Това каза за Eurnews Bulgaria председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Първо започнаха логистични проблеми в света във връзка с едни търговски войни между две големи нации, след което започна кризата с тока, а след това и войната. Всичко това в съвкупност се насложи, съответно цената на енергийните ресурси и изключителната нестабилност в енергийния пазар.

Май месец имахме пикова стойност на млечните продукти и олиото. После имахме стабилизиране почти през цялото лято. От септември имаме лек постъпателен тренд, което буквално изравни равнищата от май.

 

При кашкавала изменението на годишна база е около 45%, при сиренето над 50%. Специално за кашкавала искам да кажа, че е ненормално равнището на цената. Висококачественият кашкавал тръгва между 16 и 17 лева от предприятията. Същият кашкавал, който излиза от предприятието на 16.50 лв. го имаше в различни вериги между 28 и 35 лв. Абсолютно ненормална разлика.

Искам да се обърна към потребителите – нека много добре да се информират и за пазара на едро, и за пазара на дребно. Да упражняват собствения си натиск като упражняват покупката. Когато си дават парите това да бъде информирано.

Има една хипернадценка, която може би цели да покрие рискове, да вдигне заплати и всякакви други обяснения се въртят, но тя е ненормално висока. Това може да не е укоримо от законна гледна точка, тъй като след като се плащат данъците в свободна търговия, това не е незаконно действие, но най-малкото е неморално.

 

Добра вест за потребителите, че ръстът при свинското месо е точно 0% спрямо миналата година. Така е и при зелето.

Това обаче не е добра вест за нашето свиневъдство, защото отрасълът е в незавидно положение. Ще трябват директни помощи от държавата за свиневъдите.

Вижте цялото интервю във видеото.