Свят

Знаково дело: Основателката на „Теранос“ беше осъдена за измама и заговор

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В Калифорния, знаков съдебен процес, приключи с присъда от 11 години и 3 месеца затвор за основателката и главен изпълнителен директор на биотехнологичната компания "Теранос" Елизабет Холмс. Тя беше осъдена по три обвинения в измама на инвеститори и едно - в заговор. 

До преди години Холмс беше смятана за една от големите звезди на Силициевата долина, сравнявана със Стив Джобс, Илън Мъск и Марк Зукърбърг.

През 2003-та, като 19-годишна студентка, Холмс основава стартъп. Идеята ѝ е да създаде устройство, което може да извършва десетки анализи и да диагностицира стотици заболявания, включително рак и диабет, само с една капка кръв, взета от пръста.

Технология, която се оказа измама.

Силиконовата долина има дълга история с огромно вълнение около продуктите и тя със сигурност участва в това. Но някъде там тя премина границата. Това, която тя е направила, имаше някои много реални последици, освен просто кражбата на пари от богати хора. Искам да кажа, че тя е навредила на много животи. Посланието, което съдията искаше да изпрати, че да се направи това не е нормално.

Михаел Лидтке, журналист AP

Стартъпът беше една една от водещите компании в Силициевата долина. Оценявана в даден момент на 9 милиарда долара, бързо се обезцени и престана да съществува след като през 2015 г. стана ясно, че устройството за кръвен анализ "Едисон" не работи. Според прокурорите Холмс осъзнато е подвела лекари и пациенти. Очаква се адвокатите на 38-годишната Холмс да обжалват.